Здравният министър обеща да има паник бутони във всяка линейка


Здравният министър обеща да има паник бутони във всяка линейка
Снимка: БГНЕС

3281

Паник бутони във всички линейки обеща здравният министър проф. Николай Петров.

Част от плановете му за борба с агресията срещу медицински лица включва и изготвянето на карта. Тя щяла да обособи високорисковите райони в страната, за които ще се търси съдействие и от полицията.

Според Николай Петров при реализирано насилие над медицинско лице не бива да се месим в работата на съдебната система. Имало обаче какво още да се направи по отношение на защитата на лекарите.

"Действително навсякъде почти в спешните центрове и филиали има паник бутони. Това, което ще направим е да поставим паник бутони и във всички транспортни средства, защото се оказа, че не навсякъде има. Имат джипиес системи за проследимост, ясно е къде са, ако има агресия ще трябва да се алармира. Ще бъде много трудно всеки екип на Спешна помощ, когато пътува - да пътува и патрулка с него. И когато се тръгва в посока регион високорисков - ние ще направим такава карта, по честота на агресия, включително и вербална и ще търсим съдействие от полицията. Друг е въпросът, че всичко опира и до капацитет." обясни министърът, цитиран от "Дарик".

Здравният министър допълни, че от следващата седмица се очаква да заработи електронната платформа за централизирано закупуване на лекарства. Тя според проф. Петров ще доведе до икономии в рамките на 10 до 20%.

По време на изслушване от страна на парламентарната здравна комисия, министърът обяви, че ще поиска оставката на директора на Националния център по обществено здраве и анализи доц. Христо Хинков. Причината била, че според Петров ръководената от Хинков структура, чиято работа била да изготвя анализи, „резистирала, опонирала” и не успяла да изготви анализ за промените, които трябва да се предприемат в спешната помощ.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички