Здравните организации са против лимитите на болниците


Здравните организации са против лимитите на болниците
Снимка: Thinkstock

2064

Здравните съсловни организации се обявиха против лимитите за болниците. Това стана ясно на националната кръгла маса „За реформи и здравеопазване без ограничения”, организирана от пациентски и правозащитни организации, частни и общински болници, предаде БГНЕС.

Стойчо Кацаров, председател на Център за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) заяви, че всички са съгласни, че ситуацията не е добре и се нуждае от промени, наречени реформи, но не всички са съгласни от начина, по който се извършват реформите. „Имам скептицизъм дали реформите, които се предлагат ще доведат до очаквания резултат, аз лично не смятам така. Здравната система ще бъде най-добре, когато на нея се гледа като на пазар, предлагащ бизнес услуги, а не като администрация. Нищо добро не чака пациентите, ако държавата постави пациентите и лекарите в ролята на държавни чиновници”, убеден е Кацаров.

„Казват да изгоним търговците от храма, ами изгонете ни, ще лекувате с тамян и светена вода. Когато искаме да ги изгоним, казваме всъщност, че не искаме добра медицина. Тези, които управляват ще стигнат до същия извод, но се чудя колко път трябва да се измине, за да се види, че така няма да стане”, добави той. Кацаров обясни, че идеята на съсловието не е да се конфронтира, а да каже какво мисли. „Въпросът е как се разпределят средствата, а не, че ги няма. Как може да има 60 млн. лв. за субсидии за партиите и 1 млн. лв. за бонуси за чиновниците от БНБ, а да няма за здравеопазването”, запита още председателят на ЦЗПЗ.

Председателят на БЛС Венцислав Грозев коментира, че независимо от собствеността на лечебните заведения целта им е персоналът да бъде максимално добре подготвен. „Искането на УС на БЛС е надлимитните дейности да бъдат заплатени на лечебните заведения. Постоянно има повтаряне на това със средствата от настоящата година да се плащат дейности на болниците от предходната година”, добави той.

„Всички казват няма пари, трябва да се придържате към лимитите. Появиха се болниците, които казват, ето ние връщаме пациенти, Така спазваме правилата на Министерство на здравеопазването, но не и на пациентите”, категоричен е Явор Дренски, председател на УС на НСЧБ.

Според него лимитите за болниците правят точно обратното на това, което правителството казва, а именно, че реформата работи в полза на по-качествено и комплексно лечение. „Пациентът отива в болницата, където му казват, че не мога да го приемат, защото спазват ограниченията. Той се връща вкъщи и чака да го приеме точно този лекар в тази болница, която си е избрал, а същевременно заболяването му се влошава и лечението се оскъпява. Лекарите започват да губят доверие в системата и мотивация. С тази реформа се постига по-скъпо лечение, а не по-добро качество”, добави д-р Дренски.

Председателят на Федерация „Български пациентски форум” Иван Димитров, пък изрази мнение, че популистките заявления на политиците, че всичко се прави заради пациента не е вярно. Той смята, че когато се прави нещо в здравеопазването е редно да се чуят съсловните организации.

Очевидно има проблеми и нужда от реформа, но няма съгласие как точно да изглеждат тези реформи, изтъкна председателят на АИКБ Васил Велев. Той предложи дебатът по темата да бъде внесен чрез работодателите в Националния съвет по тристранно сътрудничество.

Участниците в националната кръгла маса „За реформи и здравеопазване без ограничения” приеха декларация, която ще бъде изпратена до всички държавни институции.

Част от декларацията гласи, че те приемат, че българското здравеопазване се нуждае от модернизация и повишаване на качеството. Декларират, че не приемат и няма да приемат в бъдеще дейността на лечебните заведения да се лимитира и да се ограничат правата на пациентите за достъп до лечение. „Да се изплати цялата изработена дейност на лечебните заведения, за отмяната на лимитите, нека всеки получи това, което е заслужил с честен труд., няма да приемем норми, които да водят до административно сливане на лечебни заведения и сливания. Настояваме държавата да възстанови принципа финансирането да следва пациента. Приемаме изцяло заявеното намерение за комплексно лечение на болните, но същевременно изразяваме позицията, че комплексното лечение се осигурява с организационни и финансови механизми, а не само със сливане и обединение на структури”, се посочва още в декларацията.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички