Здравно министерство: Паралелният износ на инсулин да се ограничи


Здравно министерство: Паралелният износ на инсулин да се ограничи
Снимка: БГНЕС

2922

Кой предизвиква кризата с животоспасяващи лекарства като инсулин, антиепилептични медикаменти, лекарства за ревматоиден артрит и други, и как спешно да бъде преодоляна, решаваха днес в здравното министерство представители на държавата и фармацевтичния бизнес – МЗ, Изпълнителната агенция по лекарствата, Националната здравноосигурителна каса, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, Българския фармацевтичен съюз и притежателите на разрешения за употреба на лекарствените продукти.

Инициатор на срещата бе заместник-министърът на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев. Той представи подготвения от МЗ меморандум за преодоляване на дефицита на лекарства, който трябва да бъде подписан от дистрибуторите., съобщиха от МЗ.

Само през януари в Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България АРФАРМ са получени 115 жалби за липса на животоспасяващи медикаменти. Сигналите зачестяват.

В същото време вносът на въпросните лекарства е в количества, надхвърлящи нуждите с над 40 %.

Според заместник-министъра на здравеопазването е необходим строг контрол върху лицата, които се занимават с паралелна търговия, за да не изчезват лекарства от аптечната мрежа. Здравното министерство предлага да се правят съвместни проверки от ИАЛ, НЗОК и Агенция „Митници“.

„На пръв поглед паралелният износ е в рамките на закона. Трябва да се направи обаче пропорционално ограничение на износа, за да бъдат задоволени нашите здравни потребности“, обяви д-р Кундурджиев.

От АРФАРМ допускат, че паралелният износ е между 6 и 10 процента от стойността на целия пазар, но е концентриран върху жизненоважните лекарства, които са евтини у нас, а в пъти по-скъпи в чужбина.

„България е донор по отношение на паралелната търговия в Европа. Проблемът е, когато тя създава дефицити и застрашава живота и здравето на българите“, смятат дистрибуторите.

Изпълнителният директор на ИАЛ доц. Асена Стоименова разкри фрапантни примери. Засечена е фактура за закупуване на лекарства на стойност над половин милион лева. „България не е първата страна, която е изправена пред този проблем, но е последната, която не го е решила“, каза доц. Стоименова.

Според нея срещата в здравното министерство е изключителна стъпка за решаване на кризата с лекарствата. Досега строги проверки не са правени, а са останали само в сферата на намеренията.

Предстои изработването на механизъм за отчетност и контрол, за да бъдат пресечени огромните злоупотреби и да се осигури достъпът на българите до висококачествени лекарствени продукти.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички