3% икономически растеж не стигат на България да влезе дори в режим догонване на ЕС


3% икономически растеж не стигат на България да влезе дори в режим догонване на ЕС
Снимка: iStock/Guliver

3745

Икономическият растеж на България ще достигне 3,1% през 2017 г., прогнозират икономистите от БАН. Но макар на фона на общото забавяне в Европа този темп да изглежда нелошо, според тях той е неудовлетворяващ.

„Този ръст все още е далеч от желаните нива, необходими за осигуряване на догонващо развитие на ЕС, каквото искаме да достигнем ние. Трябва и да определим какво имаме предвид догонващо развитие – достигане в обозримо бъдеще на 75% от средното за Европа ниво. За тази цел обаче ни трябва годишен растеж с поне 5%“, заяви доц.д-р Виктор Йоцов.

Институтът за икономически изследвания към БАН представи в понеделник годишния си доклад за икономическото развитие и политики в България.

Според експертите икономическият растеж през тази година ще се основава на постепенно увеличение на крайното потребление. Потребителското доверие ще расте, ще се запазят и високите темпове на растеж в експортно-ориентираните отрасли. От БАН обаче за пореден път посочиха, че България няма ясна стратегия кои сектори да се подкрепят и че това трябва да се промени.

Бюджетен сектор

В бюджета има излишък, но това се дължи на неизпълнението на капиталови разходи в размер на над 2 млрд. лева, заяви Виктор Йоцов. По думите му се вижда цикличност в грешките, които управляващите допускат във финансово отношение – когато икономиката се движи добре, приходите се подценяват, а когато изпадне в затруднение – се надценяват.

От БАН отбелязват като положителна тенденция подобряването на събираемостта на данъците. През 2016 г. България в успяла да постигне средните европейски нива за събираемост на ДДС.

Икономистите обаче посочват, че данъчната система не изпълнява пълноценно основните си функции. Единствената причина, поради която този модел не се преразглежда, е страхът на партиите от загуба на електорат, смятат от Академията и настояват да се инициира дебат за евентуална промяна.

Външна търговия

През 2016 г. сделките по износа са ни донесли 30 млрд. евро. Стоките са 74,5% от общия експорт, като най-голям е делът на нефтените масла. България пък внася най-много суров нефт от Русия и Египет, както и медикаменти и медни руди. Германия е най-големият търговски партньор на страната ни в ЕС. През настоящата година експертите очакват да има ръст на износа на туристически услуги. Производството пък почти е достигнало пълния си потенциал и без по-големи инвестиции не би могло да се развива, смятат те.

Глобални тенденции

2016 г. добави два нови риска пред световната икономика – Brexit и новата президентска администрация в САЩ. Забелязва се и намаляване на влиянието на външната търговия като цяло, което е важно за България като страна, разчитаща много на износа си. През 2017 г. се очаква слабо увеличение на инфлацията. Светът обаче ще остане в капана на ниския растеж, от който би могъл да се измъкне чрез активни монетарни и фискални политики на големите икономики, смятат експертите от БАН.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички