48% от българите са против въвеждане на еврото


48% от българите са против въвеждане на еврото
Снимка: Getty Images / Guliver

2446

Общественото мнение по темата за въвеждането на еврото продължава да е разделено. 48% от българите са против преминаването към европейската валута, а 46 на сто го одобряват. Останалите се колебаят. Това показват данните от последното проучване на "Галъп интернешънъл".

В предишни сондажи неохотата към еврото беше дори още по-висока. Възможно е сега да са повлияли изказвания на представители на властта. Но явно следва да се положат още повече усилия в поясняването на потенциалните ползи от въвеждането, заявяват анализаторите.

Цели 82% от хората са съгласни с публикуваните в западни медии определения за България като бедна и корумпирана държава, сочат още данните.

Мнозинство от 67% са съгласни, че по време на европредседателството партийните различия трябва да се загърбят. Но напрежението в обществото е ясно доловимо, а обвиненията в концентрация на власт и влияние водят до това, че 51% са съгласни, че демокрацията у нас в момента е застрашена.

Посредническата ни роля по отношение на Турция се приема нееднозначно: 49% са съгласни да помагаме на Турция да подобри отношенията с ЕС, но сходен дял от 42% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Темата за качеството на демокрацията у нас и за концентрацията на власт и влияние явно все повече си пробива път в обществото ни. Докато текат обществените критики към властта по такъв тип теми, експериментално бе проверено отношението към едно предизвикателно твърдение: „Демокрацията в България в момента е застрашена“. 51% се съгласяват, а 40% са на обратното мнение. Останалите се колебаят.

На фона на най-различните протести от последните седмици 38% от българите са готови да се солидаризират пряко с някаква форма на протест по темите от последните седмици, а 60% - не. Тези 38% са около 2 милиона българи, които споделят сериозна критика към статуквото. Макар и да са малцинство, те са ясно свидетелство, че общественото напрежение явно е остава валидно, дори и на фона на тържественото откриване на европредседателството.

50% възприемат мнението, че убийствата от последните седмици са по-скоро свързани с политиката, а от 37% подкрепят становището, че по-скоро не са. Останалите се затрудняват да отговорят.

Два от акцентите на правителството и на премиера Борисов в последните дни получават по-скоро противоречив обществен отглас. Личи и симпатия, но обществената позиция е двусмислена. Например, 49% са съгласни да помагаме на Турция да „стопли“ отношенията с ЕС, но сходен дял от 42% са на обратното мнение, а останалите се колебаят.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички