87% от българите мислят, че оставката на Цветанов замита скандала


87% от българите мислят, че оставката на Цветанов замита скандала
Снимка: БГНЕС

2771

Огромна част от българите - 87%, смята, че оставката на Цветан Цветанов не решава проблема с участието му в скандала "Апартаментейт". Това показва проучване на "Галъп Интернешънъл".

55% се съгласяват, че в темата с имотите на Цветанов и други лица от властта има и морален, и законов проблем, 17% намират най-вече законов проблем, 14% намират само морален проблем, а 6% не намират проблем. Останалите се колебаят.

На този фон, за първи път онези, които смятат, че БСП може да спечели повече гласове от ГЕРБ на евроизборите, застигат и превишават тези, които не смятат така. 45% смятат, че това е възможно, 40% – че не е възможно, а останалите се колебаят. Следващи вълни на сондаж ще покажат дали това е трайна тенденция, или е ефект на моментната снимка. Подобно е съотношението между онези, които се съгласяват с това, че виновен за този модел е самият Борисов, и онези, които не смятат така. Това е в синхрон с факта, че повече от 1/3 от потенциалния електорат на ГЕРБ в сондажа е разколебан в намеренията си да гласува и сега за тази партия. Явно влиянието на продължаващия скандал е сериозно.

По другата тема от последните седмици, 77% от запитаните не одобряват да се опрощават дългове на вероизповеданията. 13% са на обратното мнение и заявяват своето одобрение, а 10 на сто не могат да преценят. Това показва, че решението тази идея да се преразгледа и прецизира е било в правилна посока, според българите.

В годината на избор на нов главен прокурор става важен и въпросът кой от главните прокурори се е справил най-добре с работата си, според българите. Въпреки слабата запознатост и традиционен негативизъм, все пак се наблюдават и положителни оценки, като най-много такива събира настоящият главен прокурор – Сотир Цацаров, посочен от 21%. Борис Велчев се е справил най-добре с работата си според 16 на сто от запитаните. Иван Татарчев – посочват 7%, а 5% избират Никола Филчев.

Причината за такъв тип данни вероятно идва и от теми, получили широка гражданственост, като например борбата с контрабандата. 45% от запитаните виждат реален напредък в борбата с контрабандни цигари у нас и го отчитат като положителен факт. Според 19 на сто, обаче, няма реален напредък и данните са опит да се прикрие реалността. Висок е и процентът на хората, които се колебаят – 36 на сто.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички