Анализ: Положителната макроикономическа картина у нас се запазва


Анализ: Положителната макроикономическа картина у нас се запазва
Снимка: Thinkstock

2439

Тенденцията на ръст на основни макроикономически показатели се запазва, сочи месечния обзор на Райфайзенбанк (България) за октомври.

Анализаторите на банката отчитат, че индексът на индустриалното производство отбеляза ръст от 4.9% на годишна база.

„По компоненти, ръстът на индекса бе резултат от противоположна динамика: увеличаване продукцията на добивната промишленост с 13.0%, ръст в производството на преработващата промишленост с 6.4% и спад при производството на електричество, топлоенергия и газ с 3.8%.“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

Общият оборот в промишлеността също отбеляза ръст с 10.8% на годишна база. По компоненти, нарастването в оборота на външния пазар беше 9.9%, докато оборотът на вътрешния пазар се увеличи с 11.5% на годишна база.

Възходящата тенденция на строителството продължи с темп от 9.0% на годишна база. Ръстът на сектора бе следствие от увеличение на сградното строителство с 16.8%. На този фон гражданското и инженерното строителство гравитираше около нулата.

„Отличното представяне на сградното строителство, което върви нагоре за осми пореден месец след дванадесет поредни месеца на спад, отразява нарастващите търсене и цени в този сегмент. Въз основа на ниските лихви по кредитите (в т.ч. ипотечни) и бързо нарастващото възнаграждение на труда в страната, в среда с ниски лихви по депозитите и малко инвестиционни възможности, значителен финансов ресурс се насочва към придобиване на жилищни и бизнес сгради. Този процес се подкрепя и от психологическа динамика, базирана на очаквания за покачващи се цени, оскъпяващи покупките на недвижима собственост в бъдеще.“, продължи Калчев.

Паричната статистика на БНБ отчита годишен ръст на кредитите с 4.1% към септември, движен и от ръст на кредитите към нефинансови предприятия с 3.1%, докато кредитите към домакинствата отбелязаха прираст от 5.9%.

„Положително е освен това, че темпът на годишен ръст плавно се ускорява.“, допълни още Емил Калчев.

Подобно на кредитите, през септември депозитите също нараснаха - с 8.7% на годишна база, като депозитите на домакинствата се увеличиха с 6.4%, а тези на нефинансовите предприятия с 14.0%, което все още е сигнал за нисък инвестиционен апетит.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички