Банев се оплака във Facebook от условията в ареста, твърди, че БЕХ е виновен за "Полимери"


Банев се оплака във Facebook от условията в ареста, твърди, че БЕХ е виновен за "Полимери"
Снимка: БГНЕС

3704

Кой е виновен за фалита на "Полимери" – арестуваният и прекарващ времето си в момента в ареста на "Г.М. Димитров" в София (при Софийския затвор) Николай Банев излезе със следната версия за съдбата на съсипания завод "Полимери", чийто приватизатор се оказа той – виновен е Българският енергиен холдинг (БЕХ). Причината – БЕХ дължал 50 млн. лева на предприятието, като едностранно денонсирал договора със завода и намалил два пъти месечните плащания по него, по думите на бизнесмена.

"Аз и моята съпруга сме захвърлени в следствения арест именно заради БЕХ. Заради послушния парламент и лично заради Борисов и ръководените от него институции и ведомства. „Полимери” АД днес е в несъстоятелност, а от него вече е останало единствено дълбоко-разорана нива. Синдикът Балабанов унищожи „Полимери” със съдействието на Варненския съд, по несъстоятелността бе „избран”, по искане на дъщерна компания на БЕХ още през 2012 година.

От тогава до сега той, пред одобрителния поглед на Прокуратурата, не само разора Полимери, а не събра нито лев от БЕХ, въпреки наличието на осъдително решение на български съд в полза на „Полимери” срещу Национална електрическа компания (НЕК) – друга дъщерна компания на БЕХ", убеден е Банев, като текстът се появи в личния му профил във Facebook.

Според твърденията, на два пъти като премиер Бойко Борисов е бил запознаван със ситуацията, но не направил нищо, а парламентът "на няколко пъти удължи изкупуването на уникалната енергийна уредба на "Полимери" (предвидено по закон) и умишлено лиши "Полимери" от планираните приходи във финансовите му разчети".

Преди да разкаже версията си за "Полимери" – над една седмица след като бившият юрист на предприятието Мария Николова заяви, че Банев е изтеглил 1,5 млн. лева от сметките на завода, за да си купи кола, вместо да плати дължими заплати, Николай Банев се оплака и от условията в ареста на Софийския затвор. Той ги описа като "невъобразими" и "античовешки".

"В небоядисвани от 20 години стаи с площ около 11-12 кв.м. са разположени 4 човека с „турска” тоалетна и мивка „на разположение” без топла вода. Матовите прозорци не пропускат слънчева светлина и до тях има достъп, защото са с решетки на 70 см пред тях, непозволяващи да се отварят или чистят. На баня се ходи два пъти седмично. А „престоят на въздух” е 1 час на площадка малко по-голяма от килията. В стаята няма нищо друго, освен две метални легла на два етажа и вградени в пода малък метален стол – 1 бр. и малка метална маса.

Практически в килията 23 часа в денонощието без въздух и слънце и без движение гаснат до 8 месеца от живота си четири човешки същества – несъдени, но принудени да пребивават в пъти по-лоши условия от осъдените на всички инстанции затворници.

Вътре в стаите пушачите пушат, а вземащите лекарства имат достъп до лекарствата си един път в денонощието.

Свижданията са два пъти в месеца от по 40 минути. Арестантите се „свиждат” в обща кабина с три стола и три телефона и са разделени от близките си със стъкла. Въздух в кабината почти няма. Но по време на „престоя на въздух” може да се говори по стационарен телефон около 5-6 минути ако арестантите имат предплатена фоно карта. И това още веднъж искам да припомня са условията на единствено обвинени от прокуратурата лица", оплаква се Банев.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички