Бизнес климатът се влошава само в промишлеността през юни


Бизнес климатът се влошава само в промишлеността през юни
Снимка: iStock/Guliver

2709

Бизнес климатът у нас не бележи съществена промяна през юли спрямо предходния месец. Единствено в промишлеността има понижение на показателя, докато данните за строителството, търговията на дребно и услугите се подобряват. Това сочат данни на НСИ.

Промишленост

Влошаването на бизнес климата е с 2.2 пункта в резултат на изместване на оценките и очакванията на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Отчитат се и по-неблагоприятни очаквания за износа и производствената активност през следващите три месеца. Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила са най-значимите проблеми за развитието на бизнеса.

Строителство

Бизнес климатът се подобрява с 1.6 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата осигуреност с поръчки се подобрява, докато прогнозите им за дейността през следващите три месеца са резервирани. Същевременно и очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-неблагоприятни. Несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и конкуренцията в бранша остават най-сериозните проблеми за дейността на предприятията. Мениджърите предвиждат запазване на равнището на продажните цени през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Подобрението в търговията на дребно е с 0.7 пункта заради по-оптимистичните оценки за сегашното състояние на предприятията. Търговците са оптимисти, че обемът на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца ще се увеличи. Най-много ги затруднява конкуренцията в бранша, а на второ място е недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.

Услуги

Показателят нараства с 1.3 пункта главно поради оптимистичните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно обаче мненията им за настоящото и очакваното търсене на услуги са по-резервирани. Конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда остават основните пречки за дейността в сектора, като през последния месец се отчита засилване на неблагоприятното влияние на втория фактор. По отношение на продажните цени в сектора на услугите мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички