Борисов: Безработицата не може да падне повече


Борисов: Безработицата не може да падне повече
Снимка: БГНЕС

2642

Безработицата в момента е 6%. Тя не може да падне повече. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на представяне на механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици.

„Образованието е основен приоритет на това правителство. Не си спомням друго правителство с конкретна цифра, която е около 330 млн. лв. на година да увеличава учителските заплати. Това не е и най-важното. Най-важното е, че в България трябва да имаме образовани хора. Виждате в Асеновград и Столипиново, или където и да било, образованието не е на необходимото ниво. Затова сигурно е правилно и необходимо и на полицаи, военни, санитари, доктори да се вдигнат заплатите. Всички искаме да се повишат. Решихме като начало незабавно да говорим да говорим за преподавателите. За тези, които създават образовани хора. Всичките ни други програми за иновации, растеж в икономиката минават през нивото на преподавателите“, посочи Борисов.

Той бе категоричен, че всяко едно дете в България трябва не само да посещава, но и да излиза образовано, да чете и пише, и да е с познания от училище. Само това гарантира и просперитета на икономиката и държавата, смята премиерът.

„Безработицата в момента е 6%. Тя не може да падне повече. Не може да падне повече, защото тези, които, особено в някои от етносите не знаят да пишат и четат. По този начин не могат да си намерят каквато и да е работа. Искаме всички институции да бъдат въвлечени всяко дете да посещава училище и да излиза от там ограмотено. Това с всички ресурси, които имаме трябва да бъде направено. Молбата или заповедта ми е, че това е най-важното нещо, това е магистрала от знание. Само с човешкия потенциал, който имаме, може да достигнем до по-голяма производителност на труда. България ще започне да се мери с останалите, когато производителността стане такава каквато е в други държави, към които се стремим“, каза още Борисов.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички