Борисов и Горанов: Партиите ще връщат надвзетите субсидии


Борисов и Горанов: Партиите ще връщат надвзетите субсидии
Снимка: Пресслужба Министерски съвет

2576

Партиите ще върнат парите, които са надвзели със субсидиите за глас. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов в Габрово, цитирани от "24 часа".

"Коригираме закона, така че да отговаря на обществените очаквания и на това, което всъщност винаги е било справедливо. Размерът, определен в годишния Закон за бюджета, да се получава точно и да няма преразпределение на гласовете от всички гласували към правоимащите.

Предлагаме от 26 май 2016, от както са последните промени в Закона за политическите партии, субсидията да бъде фиксирана, така че да е равна на 11 лв. и да няма никакво съмнение как се определя", коментира Владислав Горанов.

"Така че, ако някой е надвзел повече - да ги върне веднага!", категоричен бе Борисов.

Скандалът избухна след разкритието на "Шоуто на Слави", че всички партии в парламента (плюс "Възраждане" като получила над 1% от гласовете на последните парламентарни избори) вземат не по 11 лева на глас, както би трябвало да е по закон, а 13,23 лева. Така политическите формации са получили 6.5 млн. лева повече.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов първоначално се опита да неглижира темата за партийните субсидии, обяснявайки пред Actualno.com, че "днес най-важното са заводите и работната ръка". Той се оправда, че законът, уреждащ субсидиите, бил гласуван от БСП, а партиите били заплашени от "червените олигарси", които щели да ги контролират, ако няма партийна субсидия.

Борисов бързо забрави и обещанието си, дадено в "Шоуто на Слави", да внесе в парламента предложение за намаляване на партийните субсидии.

Финансовият министър Горанов посочи като причина за по-високите субсидии "несъвършенство на законодателството, което позволява да се преразпределят част от парите на партиите и коалициите, които имат избрани народни представители".

"Няма как при сега действащия Закона за политическите партии да се получат точно 11 лева на глас. Законът е разписан така, че общата сума за гласовете на всички участници в изборите в крайна сметка да се разпредели само между правоимащите партии и коалиции", обясни тогава Горанов.

Ситуацията се усложни още повече, когато главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка, която да установи дали е законно партиите да получават повече от разписаните 11 лева на глас.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички