Борисов и Орбан: Фокусът да е върху охраната, не върху релокацията на мигранти


Борисов и Орбан: Фокусът да е върху охраната, не върху релокацията на мигранти
Снимка: БГНЕС

2940

Исторически ние знаем какви съседи имаме и какво може да се случи при недалновидни политики. С Турция трябва да поддържаме добросъседски отношение. Споразумението с Турция е в полза на всички европейски страни. България е най-надеждната граница на ЕС. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с унгарския му колега Виктор Орбан в резиденция Бояна.

За Шенген всички знаем, че сме изпълнили необходимите критерии, заяви Борисов. Първото , което предлагаме ние е 100 процента надеждна охрана на външната граница на ЕС. Центровете за сигурност, т. нар. хот спотове трябва да са близо до конфликтите – за да могат хората, да се върнат след приключване на войната, напомни вече обсъжданата преди време теза с унгарския му колега. Той благодари за гласуваните 160 млн. за България, предаде БГНЕС.

От своя страна Виктор Орбан заяви: "България заслужава признание, защото охранява границите си, границите на ЕС и тези на Унгария. За миграцията важното е, че на масата на ЕС е едно ново предложение. Това предложение по този начин и в тази форма не е добро. Релокацията стои в центъра на това предложение. Унгарската конституция е ясна, че кой да пребивава в Унгария, решава само Унгария. Някои си мислят, че на запад от Унгария миграцията е добро нещо и неизбежно. Според нас не е така, според нас миграцията е опасна за нашия живот и европейската християнска култура, и ние ще изработим наше предложение за модификация, цял пакет с предложения, които Унгария е формирала, добави Орбан.

ЕС трябва да поставя в центъра на политиката си охраната на границите, а не релокацията. Няма смисъл да се говори за релокация, докато не гарантираме охраната по границите и по въздуха", допълни той.

"Когато е сигурно, че външните граници се пазят 100 % добре, когато границите са надеждни, когато се греда хуманно на хората, които са в тези центрове, тогава може да се гледа на обратната локация. Говорили сме какво би станало, ако дойдат милиони в България, Унгария или Гърция. Това е крайно, затова ще разгледаме внимателно документа, който предложи Орбан, ще го предложим на вътрешните министри", каза Борисов по предложението на Орбан да се обърне повече внимание на охраната на границите, а не на релокацията. „Охрана, хот спотове и споразумения със съседите - тогава всичко ще върви по-гладко“, подчерта българският премиер.

За Западните Балкани той подчерта колко важни са транспортните коридори, включително и за Енгария. „До този момент срещам подкрепа от големите и съм уверен, че с едно хибридно финансиране и с европейски банки, имаме среща и с китайския премиер, та ако някъде не достигнат пари, можем да постигнем и някой друг модел“, обобщи Борисов.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички