Борисов: Премиерът на Китай се ангажира да ни помогне с АЕЦ "Белене"


Борисов: Премиерът на Китай се ангажира да ни помогне с АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

3892

Премиерът на Китай лично се ангажира, че ще ни помогне да изведем проекта „Белене“ до успешен край. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян, който е в България за срещата с други лидери във формата "16+1".

„По темата енергетика - с контактите, които Китай има с държави-членки на ЕС, действително по проекта „Белене“ бихме могли да направим един добър проект, за който той лично се ангажира, че ще ни помогне да го изведем до успешен край“, обясни Борисов, цитиран от "Фокус".

„Това е първото ми посещение в Европа през втория ми мандат като премиер. България е първата ми спирка. Дойдох тук, за да работя с България и други европейски държави за засилване на многостранното сътрудничество и свободната търговия. С това ще допринесем за регионалната стабилност, световния мир и развитие“, заяви от своя страна китайският гост, предаде БГНЕС.

10 документа за двустранно сътрудничество бяха подписани между България и Китай. Един от най-важните беше финансово споразумение за отпускане на кредит от 1,5 милиарда евро. Споразумението е между Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие. Подписано беше и споразумение за кредит за Параходство „Български морски флот“ на стойност 95 милиона долара за строителството на 6 кораба.

Пекин ще спазва правилата на ЕС

Приветстваме обединена Европа и силно евро, каза още китайският премиер.

Най-важно е да следваме пазарните правила, правилата и законите на ЕС. Нашите проекти трябва да бъдат отворени и прозрачни, посочи Ли Къцян.

Китай подкрепя европейската интеграция и един обединен Евросъюз. Ние разбираме, че ЕС е важна сила за глобалния просперитет, подчерта Ли Къцян, добавяйки, че инициативата "16+1" не е насочена срещу ЕС.

"Можем да помогнем и да допринесем за европейската интеграция", категоричен е китайският премиер.

Китай с интерес към българския туризъм и енергетика

Той обеща да засили сътрудничеството с България. Ли Къцян е много впечатлен от българската история и обеща да насърчи развитието на туризма.

„Готови сме да участваме в сътрудничеството в областта на ядрената енергия с България“, подчерта Ли Къцян, напомняйки, че Пекин вече сътрудничи с някои европейски държави в областта на мирната ядрена енергия. „Трябва да използваме съществуващото оборудване за мирни цели. Ние ще засилим този процес“, добави той.

„Има много възможности за развитието на двустранната търговия с България и това ще засили процеса на евроинтеграция", каза още Ли Къцян.

Поднебесната империя няма да започва търговска война

Китай никога няма да започне търговска война, категоричен е Ли Къцян и подчерта, че Пекин ще защитава интересите си, ако някой иска да увеличава тарифите. „Ще поддържаме авторитета на СТО. Никой няма интерес от търговска война, тя пречи на многостранния процес. Търговската война е лоша за всички. Ние имаме пазари, ще се ангажираме с по-нататъшно отваряне на пазарите си“, каза китайският премиер и обеща да защитава интересите на всички компании, включително чуждестранни, които ще работят на пазара на Поднебесната.

„Искаме да дадем повече възможности на България. Ще работя, за да представя България в Китай“, заяви Ли Къцян.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички