Борисов: Трябва да помислим за подобно на Brexit споразумение с Турция


Борисов: Трябва да помислим за подобно на Brexit споразумение с Турция
Снимка: Facebook Бойко Борисов

2644

Инвестициите от Китай отговарят на това, което винаги съм казвал, че ще е от полза за Балканите - инфраструктурните проекти. Мисля, че нещата в момента са много реални. На 6-ти и 7-ми декември ще проведем преговори за финансиране на транспортен коридор № 8.

Това каза в Будапеща премиерът Бойко Борисов след съвместните изявление с унгарския му колега Виктор Орбан и с китайския премиер Ли Къцян, по време на които официално беше обявено домакинството на България на следващата Среща на върха по инициативата "16+1".

Винаги съм твърдял, че когато една държава е стабилна, когато и политическата класа, и хората работя за просперитета й, нещата се случват. Имаме една година, през която можем и в Изтока, и в Запада да сме водещи. Форматът на 17 май ЕС – Западните Балкани ще бъде една репетиция за 16+1“, отбеляза българският министър-председател, предаде БГНЕС.

"Факт е, че благодарение на всички партии, колкото и в България да се дрънкаме и да си говорим, България стои много стабилна на фона на всички останали и генерира доверие. Така че с общи усилия имаме шанс не само да ни забелязват и да ни дават председателства, но и да постигнем реални резултати за региона и за нас самите.

На 6 и 7 декември в България ще бъдат лидерите на Западните Балкани заедно с един от финансовите инвеститори – Световната банка, с който ще се водят преговори за финансирането на Коридор №8 и не само на него. Китай много активно говори за инвестиции за Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна, и съответно Русе-Букурещ-Белград – Дунавската стратегия. Многомилиарден проект, но пък прави Балканите да изглеждат по друг начин. Коридор №8 – от Адриатика, Тирана, Скопие, София, Истанбул, Белград, Букурещ, Бургас, Варна - проекти, които съм убеден, че коренно ще променят мястото, където живеем и от място на етнически противопоставяния и войни може да стане нещо много добро. А защо не и скоростен влак – Будапеща, Белград, София Истанбул", коментира Борисов пред придружаващите го български журналисти в Будапеща.

Трябва да мислим подобно на Brexit стратегическо споразумение само с Турция. Споразумение, което да гарантира всички спорни теми и което да ни гарантира южния фланг на НАТО. Виктор подкрепи моите думи и се смя, че от една страна Турция е неприемлива за Европа, но в същото време спим спокойно, че тя ни пази гърба от юг, каза Борисов. Всички знаем, че Турция няма да се присъедини към ЕС. Вече 50 години го говорим и не ни отива, нито на турците, нито на европейците. Нужно е едно стратегическо споразумение, добави Борисов.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички