България подкрепя търговско споразумение между Япония и ЕС


България подкрепя търговско споразумение между Япония и ЕС
Снимка: МИ

2557

Япония винаги е била първостепенен партньор за България в Азия. Подписването на търговско споразумение между ЕС и Япония ще отвори много възможности и за българския бизнес. Имаме традиции и сериозен потенциал на японския пазар. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на среща с министъра на икономиката, търговията и индустрията на Япония Мотоо Хаяши.

Министърът е на работно посещение в Япония, начело на бизнес делегация от 16 български компании.

Пред колегата си Лукарски е заявил, че страната ни подкрепя по-бързото приключване на преговорите по споразумението между ЕС и Япония, съобщиха от пресцентъра на МИ. Според него България няма възражения по отношение клаузите в споразумението и ще повдигне въпроса на следващо заседание на Съвета „Външни работи – търговия“ в Брюксел.

Министър Хаяши благодари за готовността на страната ни да подкрепи преговорните процеси. По негови думи България се позиционира като перспективна инвестиционна дестинация сред японските компании, като все повече от тях проявяват интерес към инвестиции в производство у нас, особено в автомобилния сектор. Той изрази увереност, че успехът на проведения в рамките на посещението на министър Лукарски бизнес форум ще отвори нова страница в икономическите отношения между двете страни. Хаяши допълни, че в момента се готви и списък с водещи японски технологии, които могат да се развиват в ЕС и в частност в България.

Предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация бяха представени от Лукарски и пред водещата Японска бизнес федерация КЕЙДАНРЕН. На среща с председателя на Комисията за Европа на организацията и заместник-председател на борда на Мицубиши Кемикъл Холдинг Хироаки Ишидзука икономическият ни министър изтъкна, че страната ни отбелязва икономически ръст от 3%, прилага най-ниските ставки в ЕС от 10% и има ниски оперативни разходи за производство. “Благоприятната данъчна политика, наличието на висококвалифицирани специалисти в комбинация с предоставяните от държавата насърчителни мерки за инвестиционни проекти по Закона за насърчаване на инвестициите нареждат страната ни на челните места във водещи международни класации за инвестиционна привлекателност”, допълни министър Лукарски.

Водената от министъра бизнес делегация посети и най-голямото технологично изложение в Азия Japan IT Weеk 2016. В нея са включени 8 български IT фирми, които търсят партньори. В изложението участват 1600 фирми от цял свят, а компаниите растат с 20% годишно. Очакват се 88 хил. посетители. „Родните ни технологии имат перспективи на японския пазар и примери за това не липсват. Най-добрият софтуер за изучаване на японски език и литература е създаден именно от българите Янко Попов и Петко Славов“, допълни Лукарски. На изложението министърът се запозна с робот, който може да води преговори и да разчита мимики и жестове.

 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички