България се нарежда до Буркина Фасо и Гана по корупция


България се нарежда до Буркина Фасо и Гана по корупция
Снимка: iStock/Guliver

1916

"Корупцията си прилича с импотентността по това, че и двете са интимни процеси. Те не биха могли да бъдат засечени в публичната сфера, по-точно биха могли да бъдат засечени в публичната сфера по изключение. Иначе става дума за две страни, които са под завивките". Така Огнян Минчев, председател на Управителния съвет на Асоциация "Прозрачност без граници", обясни индиректното мерене на корупцията при представянето на Индекса на Transparency International за възприятие на корупцията за 2018 година.

По думите на Минчев се мери възприятието на корупцията или това, което хората, живеейки своя живот, срещайки се с администратори, с политици, съдии и всякакви други институционални фигури, преживяват, и от тази гледна точка, когато се изследва общественото мнение и неговото възприемане на корупцията се правят индиректни изводи за това в кои страни корупцията е по-широко разпространена и кои страни са по-чисти от корупция. "Това, че говорим за възприятие на корупцията, а не за корупция като установен факт, не е израз на срамежливост или нежелание да назовем нещата с техните имена", подчерта политологът.

Застоят в борбата в корупцията в България продължава. Това за поредна година показва Индексът за възприятие на корупцията, който за изтеклата 2018 г. е 42 пункта и бележи понижение от 1 пункт в сравнение с предходната година. Налице е застой в противодействието на корупцията у нас на фона на положително развитие при значителна част от останалите държави-членки на ЕС, коментираха от Асоциация "Прозрачност без граници". По думите на изпълнителния ѝ директор Калин Славов, индексът във времето за България показва почти права линия, което в медицината означава мъртъв пациент. От 2012 до 2018 г. стоим на практика на едно и също място, стана ясно от думите му.

Една точка от индекса означава 1% по-високи доходи, което, погледнато през БВП, означава, че точката, която сме изгубили през тази година, се равнява на 4.2 млрд. лв нереализирани ползи за икономиката, изчисли Калин Славов.

България, Румъния, Сърбия са държавите, които онагледяват тенденцията за практически застой в борбата с корупцията. В рамките на 7 години индексите им почти не се променят. Съществено отстъпление в борбата с корупцията ясно се откроява в Турция и Унгария.

Сред 180 изследвани държави непосредствено до нас са Буркина Фасо, Гана и Тунис – все компания, която по-скоро предполага да се намираме на друг континент, малко по-на юг, коментира Славов. В ЕС сме устойчиво на опашката. През последните 10 години само веднъж не сме били последни и това беше когато Гърция изпадна в тежка криза в 2012 г., посочи още той.

Като положителни примери бяха посочени Естония, Чехия, Литва, Латвия, а като посока за позитивна промяна в България експертите визираха електронното правителство и електронните услуги.

Още подробности по темата прочетете в Actualno.com.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички