България затвори границите си за хора от 16 държави заради Covid-19


България затвори границите си за хора от 16 държави заради Covid-19

11561

България забрани влизането на своя територия на граждани на 16 държави заради опасност от разпространение на коронавирус.

От 18 март (сряда) временно се забранява влизането на българска територия на гражданите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия.

Изключение са хората с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства.

Забраната е наложена със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

От МВнР обявиха актуална информация за мерки и ограниченията за придвижване в Европа.

До кои държави е забранено да пътувате заради коронавируса, вижте тук.

Германия - Страната затваря повечето магазини и въвежда забрана за събиране в религиозни обекти. Ще останат да работят само супермаркетите и други магазини за хранителни стоки, аптеките, пощенските станции, спестовните каси и фризьорските салони. Ресторантите ще бъдат затворени след 18:00 ч. Баровете, дискотеките, театрите, концертните зали, музеите също ще бъдат затворени на цялата територия на ФРГ. Нощувки в страната няма да бъдат разрешени за туристически цели.

Австрия - Преустановени са полети от и до Китай, Иран, Италия, Южна Корея, както и от Швейцария, Франция и Испания. Въвежда се граничен контроли с Швейцария и Лихтенщайн. От 17 март (вторник) се спират полетите от Великобритания и Северна Ирландия, Нидерландия, Русия, Украйна. Изключенията за полети от и до посочените държави се прави само за товарни полети, както и за полети, осъществяващи спасителни или други специални наложителни операции. Преустановява се железопътният транспорт от Швейцария и Лихтенщайн (същата мярка продължава да е в сила както досега за Италия).

Затворена е границата на Австрия с Италия.

Към момента няма ограничения за тежкотоварните автомобили, които преминават транзит през Австрия. Всички шофьори ще бъдат проверявани на място за здравословното им състояние, касаещо COVID-19, след което ще бъдат допуснати да преминат през Австрия. Превозът на стоки остава, както и възможността за ежедневно пресичане на границата от трансграничните работници във Франция, Испания, Швейцария и Лихтенщайн.

Унгария - Считано от 16 март Унгария затваря границите си за пътнически трафик на граждани на други страни. Към момента според властите границите са отворени с определени ограничения за чуждестранни товарни камиони, но е възможно да има промяна. 

Словения - На 17 март 2020 г. Словения ще спре въздушния трафик.

Чехия - От 16 март 2020 г. до 24 март 2020 г. е наложена забрана за свободното движение на гражданите на територията на цялата Чешка република, с изключение на: пътуване по работа; пътуване до семейството или близките; осигуряване на основни потребности (напр. закупуване на хранителни стоки, лекарства и медицински препарати, хигиенични средства, или други стоки); осигуряване грижа за деца или близки роднини; ползване на пощенски или банкови услуги; зареждане с гориво. Прилагаме текста на решението на правителството. От 16 март 2020 г. е забранено влизането на чуждестранни туристи в Чешката република. От същата дата се забранява на чешките граждани да напускат страната.

Забраната не се отнася за превоза на стоки с тежкотоварни камиони. Превозът на стоки се осъществява през съответните ГКПП. Чешкото МВР е въвело изключения в ограниченията за пътуване за: шофьорите на автобуси, екипажите на самолети, машинистите и влаковия персонал, капитаните на плавателни средства и техните екипажи, екипажите на превозните средства на службите за поддържане на пътната мрежа. Изключения са предвидени и за членовете на дипломатически и консулски мисии, спасителните служби, експертите в борбата с епидемии, членове на Европейския парламент и др.

Гърция - Всички граждани, независимо откъде пристигат в Гърция, се поставят под задължителна 14-дневна домашна карантина. Прекратени са всички сухопътни, морски и въздушни връзки с Албания и Северна Македония, с изключение на превоза на стоки и влизането от тези страни на граждани на Гърция и постоянно пребиваващи в страната. Прекратява се всякакъв пътнически транспорт към и от Италия. Транспортът на стоки и товари остава. Няма ограничение по отношение на тонажа на товарното МПС. Прекратяване на въздушния транспорт от и до Испания. Забрана за акостиране в Гърция на круизни кораби и яхти.

Пристанище ПАТРА: Преустановен е превозът на пътници. От Италия се пропускат само товарни камиони.

Пристанище ИГУМЕНИЦА: Преустановен е превозът на пътници. От Италия се пропускат само товарни камиони.

Пристанище ПИРЕА: Пропускат се товари. За пътниците важат рестрикциите, свързани със забраната за акостиране в Гърция на круизни кораби и яхти.

ГКПП ПРОМАХОН: Засега няма рестрикции, пътници и товари се пропускат.

ГКПП МАКАЗА: Засега няма рестрикции, пътници и товари се пропускат.

Косово - На чуждестранни граждани може да бъде отказано влизането на територията на Косово, освен ако имат основателна причина за влизането - ако живеят или работят в Косово. Преустановени са всички полети от и към международното летище в Прищина с изключение на военните и тези, доставящи хуманитарна помощ. Всички ГКПП пропускат камиони, превозващи стоки и храни, след преглед на водача от медицински специалист.

Маршрутите за пътуване от Косово до България са през Северна Македония (Прищина-ГКПП „Хани и Елезит“-ГКПП „Гюешево“- София) и през Република Сърбия (Прищина-ГКПП „Мердаре“-ГКПП „Калотина“- София). Към момента всички ГКПП от посочените маршрути пропускат пътници на излизане от Косово към съседните държави.

Черна гора - Считано от 15 март са затворени всички граници за всички чужди граждани, с изключение на тези, които постоянно живеят в Черна гора и тези, които оперират с ТИР транспорт. Трафикът на стоки остава безпрепятствен със специални мерки за здравен и санитарен контрол.

Затварят се всички пристанища за круизни кораби, а националният превозвач Монтенегро Еърлайнс спира полетите до много европейски страни, в които има зараза от коронавирус. Черна гора не затваря границите си за черногорските граждани.

Албания - От 16 март са затворени всички сухопътни граници на Албания. Тази забрана не важи за транспорта на стоки. Чуждите граждани в Албания при желание да напуснат страната, трябва да се регистрират в най- близкото полицейско управление и да получат разрешение за движение на автомобила, с който ще напуснат страната. На този етап не се препоръчва на български граждани да пътуват за Албания, защото сухопътните граници са затворени. Българските граждани, намиращи се в Албания, които желаят да напуснат страната с личен транспорт трябва да се регистрират в държавната полиция за да получат разрешение за движение на автомобила. Единствената възможност по шосе е през ГКПП Кафтан на границата с Република Северна Македония.

Великобритания - Не са предприети ограничителни мерки по границите на страната. Препоръчва се всички лица със симптоми на коронавирус /температура над 37.8 градуса и продължителна суха кашлица/да се подложат на доброволна 7 дневна самоизолация. Забраняват се ученически екскурзии в чужбина.

В Шотландия са забранени масови прояви с над 500 души.

Нидерландия - Към момента няма ограничения за влизане или излизане от Нидерландия по въздушните, сухопътните и морските граници на страната. Забранени са до 27 март пътническите полети от следните рискови държави: Китай, Иран, Италия и Южна Корея. В допълнение, поради въведени рестрикции от други държави, следните авиокомпании отмениха полетите си от и до летище „Схипхол“, Амстердам - „Алиталия“ (до 30 март 2020 г.), „Американ Еърлайн“ (до 6 май 2020 г.),“ Катей Пасифик“ (до 30 март 2020 г.), „Чешки авиолинии“ (в сила до последващо решение за отмяна на тази мярка), „Делта еърлайнс“ (до 14 април 2020 г.), „Ел Ал“ (в сила до последващо решение за отмяна на тази мярка), „Иран Еър“ (до 27 март 2020 г.), „Левел“ (до 15 април 2020 г.), „Сън Експрес“, (до 27 март 2020 г.), „Суринам Еъруейс“ (до 27 март 2020 г.), „Търкиш Еърлайнс“ (до 17 април 2020 г.).

Франция - Властите налагат карантина, според която се забраняват всякакви събирания и излизания. Само хранителните магазини и аптеки ще работят. Париж затваря парковете до второ нареждане, за да намали риска от заразяване.

Швейцария - На 17 март в страната влиза в сила извънредно положение. Влизането е разрешено само на швейцарски граждани, чужденци с разрешително за пребиваване в Швейцария и трансгранични работници.

Все още полетите към България не са отменени. Отменени са полетите към Италия и Испания.

Само магазините от първа необходимост в страната ще бъдат отворени, както и аптеки, дрогерии, банки, пощенски клонове, бензиностанции, администрация, ж.п. гари. Призовава се цялото население да спазва наложените ограничения.

Литва - Въвежда режим на карантина на цялата територия на страната от 16 до 30 март. Ще бъдат затворени всички граници за чужди граждани, с изключение на шофьори и екипаж при търговски и международен превоз на стоки, гражданите, имащи право да пребивават в Литва, както и на такива с привилегии и имунитети по Виенските конвенции и лицата, служещи в НАТО и военни структури на НАТО, обслужващия ги персонал и членове на семействата. На хората, завръщащи се в страните на пребиваване, се разрешава транзит без спиране през територията на Литва, до 19 март. Граждани, завърнали се от чужбина, бъдат поставяни в изолация за 14 дни. Налагат се ограничения при пътуване на територията на страната. Забранява се влизането на круизни кораби в пристанище Клайпеда.

Украйна - Считано от 16 март до 3 април се въвежда забрана за влизане в страната на чужденци с изключение на такива, постоянно и дългосрочно пребиваващи в страната, както и дипломати на чужди мисии, акредитирани в Украйна. От 219 действащи ГКПП по границите на страната остават да функционират 49. Към момента няма ограничения за транспортните средства, пресичащи границата през действащите ГКПП. От 17 март до 3 април се закриват международните въздушни линии от и до Украйна, изпълнявани от украински въздушни оператори (МАУ, Уинд Роуз).

Беларус - Затворени са границите на Беларус с Полша, Украйна, Литва и Русия. Очаква се от 17 март 2020 г. границата с Латвия също да бъде затворена. Националната авиокомпания "Белавиа" е отменила полетите си до 25 държави.

Русия - Руските железници обявиха, че ще спрат международните пътнически влакове от Москва до Берлин и Париж. По-рано беше обявено, че влаковите връзки до и от Украйна, Молдова и Латвия също ще бъдат прекратени. Руските власти решиха да затворят границата с Беларус за движение на хора.

Полети от Русия до страни от ЕС, Швейцария и Норвегия ще бъдат ограничени. От 16 март Русия ограничава редовни полети с всички държави от ЕС с изключение на редовни полети от Москва до столиците на страните от ЕС и обратно. Също така са ограничени полетите до Швейцария и Норвегия, с изключение на полетите до Женева и Осло. От 15 март преминаването на чужди граждани през сухопътните граници на Русия с Полша и Норвегия е спряно. Забраната за влизане важи за всички чужденци, с изключение на членовете на официалните делегации и лицата, притежаващи разрешение за пребиваване в Руската федерация.

Канада - Страната затвори границите си за всички чуждестранни граждани. Изключение ще се прави само за граждани на САЩ. Затварянето няма да засегне търговията на страната.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • GBP
  1
  2.31758
 • RUB
  Шведска крона
  SEK
 • JPY
  100
  1.42584
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  263.97
  257.69
 • Litecoin
  1
  119.96
  117.20
 • Ethereum
  1
  3683.58
  3599.11
 • Bitcoin
  1
  46043.48
  44988.60
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички