Българската икономика ще расте и през 2017, най-големите рискове са в строителството


Българската икономика ще расте и през 2017, най-големите рискове са в строителството
Снимка: Thinkstock/ Guliver

3670

Българската икономика ще продължи да расте и през 2017 г. с очакван ръст на БВП от 2,8% (при 1,6% за Европа), прогнозира световният лидер в застраховането на търговски кредити - Euler Hermes. Така, макар и с леко забавяне, ще бъде продължена положителната тенденция от 2015 година (3,6%) и 2016 година (по оценка 3,3%).

Анализът на Euler Hermes показва, че основните фактори за ръст през 2016 година са нетното външно търсене и натрупването на запаси. Това е съществена разлика в сравнение с предходната година, когато катализаторите са били инвестициите и увеличеното вътрешно потребление. През 2016 г. разходите за индивидуално потребление са се увеличили с едва 1,8% спрямо ръст от 4,5% за 2015 г., а публичните дори са намалели с около 1%. С 1,5% са паднали и фиксираните инвестиции.

Заради очакванията за реализиране на проекти с кофинансиране от ЕС обаче прогнозата е през 2017 г. те отново да бележат ръст от 1,5%, като в същото време публичните разходи да нарастнат също с 1%. Индивидуалното потребление пък ще се увеличи с 2%, сочат данните на анализаторите.

Очакванията за ръст на потреблението се базират на стабилната тенденция за намаляване на безработицата - от 9,2% през 2015 г., очаквани нива от 8,6% за 2016 г. и прогноза на Euler Hermes за 7,5% през 2017 г. През октомври 2016 г. за първи път от много време се наблюдава и лек ръст на банковите кредити, а през декември спира и дефлацията. За 2017 г. се очаква 1% инфлация основно заради очакваното увеличение на цените на горивата и енергията.

"Все пак българите остават силно предпазливи и консервативни, като продължава тенденцията за увеличаване на депозитите в банките въпреки намаляването на лихвите по тях. Тоест за момента те са по-склонни да спестяват, отколкото да инвестират.", обяснява Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България.

Положително отражение върху икономиката ни през 2017 година ще продължи да има експортът, който се оказа много важен фактор за предходната година с увеличение от 5,5%. Износът се очаква да се запази на сходни нива и през 2017 г. с - с ръст от 5.0% за 2017. Еuler Hermes прогнозира глобалният ръст на икономиката за 2017 г да се увеличи до +2.8%, а ръстът в Еврозоната ( основна експортна дестинация за България) да се стабилизира на ниво около +1.6% за 2017 г. , което не предполага сериозна негативна динамика на износа. По-сериозни негативи за компаниите би имало при търговски отношения с Турция, която е на трета позиция като дестинация за експорт.

"Като цяло прогнозата ни за развитието на българската икономика през 2017 г. е за запазване на стабилност с някои възможности за положително развитие.", обясни още Камелия Попова. "Въпреки това Euler Hermes ще запази рейтинга на България на B2*, който индикира умерен риск. Основна причина за това е външният дълг, който продължава да е висок, както и последиците от банковата криза от 2014 г.", обяви тя.

В момента външният дълг на България продължава да е на ниво около 75-80% от БВП или значително по-високо от считаното за нормално за развиващи се икономики - 50%. Това може да създаде сериозни усложнения при необходимост от покриване или рефинансиране във времена на икономически сътресения на глобално или регионално ниво. В същото време бюджетният излишък за 2016 г. се очаква да нарасне до 3,3% от БВП, а през 2017 г. да бъде около 1,5% заради увеличението на вносните цени на горива и енергия.

Риск за бизнеса, фалити, забавени плащания

Индикация за икономическата стабилност е и тенденцията за спад на фалитите у нас през 2016 г. Прогрозите на Euler Hermes са през 2017 г. нивата да се запазят и да бъдат открити около 650 процедури за несъстоятелност. В същото време средният срок за получаване на дължими суми за фирмите у нас се увеличава от 59 дни през 2015 г. на 63 дни през 2016 г.

"Усещането за относителна стабилност и наличието на някои положителни тенденции обаче не трябва да създават фалшиво спокойствие за компаниите. Възможностите за увеличаване на търговията и експорта, както и повишената динамика в икономиката на международно ниво, сериозни политически промени у нас и по света, очакваните промени след Brexit увеличават и рисковете.", обясняват от Euler Hermes. Специалистите подчертават, че най-сериозни са опасностите за малките и средни фирми, чиято дейност може да бъде поставена под въпрос и от една неуспешна сделка с некоректен партньор или партньор изпаднал в несъстоятелност.

Затова както в световен мащаб, така и у нас през 2017 г. застраховките на търговските кредити ще бъдат ключов фактор за успеха на бизнеса и се очаква да са все по-търсено решение.

"Euler Hermes вече осигурява обезпечения на обща стойност над 1 млрд. евро за българския пазар, но тепърва има сериозен потенциал за ръст. В динамични и несигурни времена за икономиките в света фирмите имат нужда от гаранции, от намаляване на риска.", обяснява Камелия Попова. "Ако до момента това е било привилегия на големите, то вече имаме адекватно решение и за малките и средни компании.

За 24 часа те могат да получат застраховка с лесни и ясни за разбиране условия, без сложна документация, със стандартно покритие от 60% и възможност за увеличение до 90%. Освен това ние можем да проверим надеждността на всеки един от потенциалните им контрагенти по света", допълва тя.

Анализ на риска по сектори

Анализът на Euler Hermes по сектори показва, че през 2016 г. с най-висок риск у нас е строителството. Той е единственият, задържащ се твърдо в алармената "червена"** зона. Причината за това е ограничаването на публичните инвестиции в инфраструктурни проекти.

"През 2015 г. няколко фирми показаха добри резултати и печалби, но това не може да се счита за дългосрочен здравословен ръст. Стабилизирането на пазара на труда раздвижи до известна степен жилищното строителство, като това е тенденция, която може да продължи и през 2017 г., но няма да е достатъчна, за да компенсира големите инфраструктурни проекти.", твърдят експертите на Euler Hermes България и припомнят, че в сектора има и много малки и средни фирми с по-висок риск от фалит. В строителството е и най-дългият среден срок за разплащане между фирмите - 99 дни за 2016 г.

Производството и търговията с метали са най-рисковият сектор в световен мащаб. Докато в повечето държави той е маркиран в "червено", у нас през 2016 г. остава в "оранжевата" зона на сериозен риск, защото в България има сериозни производители на мед, алуминий, злато и др. със сравнително стабилни цени, а търговските фирми също се адаптират добре.

Транспортът у нас също запазва предупредителната "оранжева" индикация. Той е чувствителен от дълго време, със задълбочаващи се проблеми поради преобладаващото насищане на сектора с малки и средни компании с по-ниска ликвидност и недостига на работна ръка. В същото време секторът изисква сериозни инвестиции за поддържане и обновяване на автопарка.

От стабилната "жълта" зона към "оранжевата" в края на 2016 г. преминават и "Електроника и телекомуникации", като тенденцията се очаква да се запази и през 2017 г. Причините за това са насищането на пазара и наличието на три конкурентни мобилни оператора, което обуславя постоянната тенденция към спад на цените, намаляващи маржове и печалби без перспектива за обрат. Търговците на електроника също работят при ниски маржове и под постоянен риск за бърза обезценка на стоките.

Най-стабилните сектори у нас остават фармацията, химическата промишленост, хранително-вкусовата и ИТ индустрията. Към тях в "жълтата" зона от "оранжевата" с подобрен рейтинг се присъединява стоки за дома заради очакваната тенденция за лек ръст на личното потребление през 2017 г. В сравнително спокойната зона попадат и производителите на автомобилни части. В същото време в България все още нито един сектор не покрива изискванията за най-ниско рисков или "зелен" рейтинг.

"ИТ индустрията наистина се развива динамично и успешно, привлича външни инвестиции. Сериозният недостиг на работна ръка и постоянният ръст на заплатите обаче към момента не позволяват да го класираме като "зелен"", обясняват от Euler Hermes в България.

 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.82993
 • GBP
  1
  2.31374
 • JPY
  100
  1.15171
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички