Български икономисти подкрепиха призива за спасяване на гръцката икономика


Български икономисти подкрепиха призива за спасяване на гръцката икономика
Снимка: Getty Images / Guliver

1985

Група български икономисти подкрепи призива на свои колеги от цял свят, които настояват за опрощаване на гръцкия дълг и призовават за възстановяването на балканската икономика.

Българските икономисти, които се присъединяват към подписалите Манифеста, са: Проф. Кръстьо Петков, Председател на Съюз на икономистите в България; проф. Боян Дуранкев, УНСС; проф. Духомир Минев, БАН; доц. Мария Желязкова, БАН; гл.ас. д-р Марин Маринов, УНСС; ас. д-р Митко Хитов, УНСС.

Манифестът беше публикуван от вестник Guardian.

"Историческите доказателства показват безсмислието и опасността от налагането на неприемливи условия по погасяването на дълговете на страните длъжници, отрицателното въздействие на политиката на строги икономии и особено тежките последици за най-бедните домакинства", пишат в обща позиция икономисти и финансисти.

Те призовават тройката (ЕС, Европейската Централната банка и МВФ) да водят добросъвестно преговорите с гръцкото правителство, като се опрости голяма част от дълга на Гърция и се поставят нови срокове за плащане, които да подпомогнат възстановяването на една устойчива икономика. Това трябва да бележи началото на нова политическа рамка в целия ЕС, подпомагаща растежа, а не дефлационната политика.

Икономистите призовават гръцкото правителство да се откаже от програмата за строги икономии, които накърняват икономическата активност и да приемат по-експанзивна фискална политика, насочена към незабавна помощ на най-бедните и стимулиране търсене на вътрешния пазар.

Те се застъпват за провеждане на независимо разследване на историческия и системен провал на гръцките процеси на управление на публичните финанси (включително всяко доказателство за корупция), които са довели до натрупване на дългове и неефективно използване на публични средства. Специалистите предлагат да се помисли за създаването на орган на съдебната власт или алтернативен механизъм, независим от правителството, който да носи бъдещата отговорност на разследване на корупцията от най-високите до най-ниските нива на управление.

Те призоват още националните правителства да подкрепят отмяна на голяма част от гръцкия дълг и нова схема на изплащане, които да възстановят гръцката икономика.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички