Димов: В бедните райони има много високо замърсяване на въздуха


Димов: В бедните райони има много високо замърсяване на въздуха
Снимка: БГНЕС

2087

В бедните райони има много високо замърсяване на въздуха. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов пред Нова телевизия.

Относно чистотата на въздуха у нас, министър Димов обясни: „Индустрията, с малки изключения, е най-малко замърсяващата, защото там има най-много предпазни мерки, които са взети. Основният виновник за замърсяването на въздуха е битовото отопление на твърдо гориво. Не е изненадващо, че във Видин въздухът е най-замърсен. В бедните райони има много високо замърсяване на въздуха“. „По-големите градове, в които имат по-сериозни финансови възможности, вървят по-бързо напред“, допълни Нено Димов.

„Основният ни приоритет е качеството на въздуха. София далеч не е втората столица в Европа по замърсяване на въздуха. Не може да се каже, че въздухът в България е много по-мръсен от този във Франция", заяви екологичният министър.

По думите му, ако през 2011 г. всички станции в София са превишавали годишната норма, то през 2016 г. само две превишават. „Говорим за годишната норма, не ежедневната”, заяви Димов.

На въпрос ще се спират ли от движение автомобилите без катализатори, министърът коментира: „Една кола има техническа характеристика, която включва много неща. Предприемаме мерки, които да не позволяват първата регистрация на кола, която не отговаря на техническите изисквания“. По думите му трябва да се засили контролът и санкциите при преминаване на годишен технически преглед.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички