Дончев: Напрежение между институциите може да има, война - не


Дончев: Напрежение между институциите може да има, война - не
Снимка: БГНЕС

2786

В управлението има известна доза полифония, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

На въпрос дали пътуването на Волен Сидеров до Крим е проблем за управлението, той отговори: „Г-н Сидеров може да ходи, където пожелае, той няма запрещение или някакви ограничения, свързани с придвижването. Приемам въпроса, ако го беше командировал министър-председателят, а това, очевидно, е невъзможно, защото г-н Сидеров не е на служба в Министерски съвет“.

„Ако ме питате дали има известна доза полифония в управлението, безспорно има – различни партии, различни виждания и това не е нищо необичайно, когато говорим за коалиционно управление“, добави той пред bTV.

Според Дончев има разлика в подкрепата на „Атака“ към БСП преди и сега към ГЕРБ, защото „има разлика дали се подкрепя тихомълком и дали подкрепата е явна, на база подписано коалиционно споразумение“. Той отново посочи, че подобна управленска конструкция не е лесна и в нея се правят компромиси. И ако някой попита дали компромисите не са много големи, веднага бих задал контравъпроса: „Каква беше алтернативата?“, каза вицепремиерът.

„Проруска доза симпатия има, особено в някои от партиите, но неведнъж всеки от лидерите – и като политически партии, и до голяма степен като действие, не е давал поводи да се съмняваме в проевропейската ориентация на страната“, увери той. Евроскептичните настроения не са феномен – такива има и в други държави, особено източноевропейски, добави Дончев.

„Иначе не е редно да има война между институциите – продължи той. – Напрежение е редно да има – различните институции са кроени така, че взаимно да се балансират и удържат, т.е. напрежение е редно да има. Война между институциите не може и не трябва да има“.

„Стабилността в днешно време е много ценен капитал – и политически, и икономически, и обществен, и тя се удържа трудно“, каза Дончев, добавяйки, че това има връзка с компромисите, които трябва да се правят.

По думите му „управлението не може да бъде технология на компромиса“, но той не вижда предпоставки за предсрочни избори.

За серията протести в последно време Дончев коментира: „Утвърди се механиката, когато някой иска средства, има определени искания – синдикални, професионални, да застава пред Министерски съвет и да заявява позиция. Ние се опитваме, в зависимост от възможностите, да реагираме във всяка ситуация“.

Уточнявайки, че уважава исканията на всички, вицепремиерът напомни: Когато някой казва: „Нека държавата даде“, да напомня, че тя държавата собствени пари си няма. Държавата дава само това, което е взела под формата на данъци“. „Парите никога не са достатъчно спрямо нуждите и исканията“, добави той.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички