Дончев: Партийна субсидия от 1 лев не е популизъм, но ще промени политиката


Дончев: Партийна субсидия от 1 лев не е популизъм, но ще промени политиката
Снимка: БГНЕС

2813

Не знам дали е популизъм, със сигурност е популярно – за съжаление такъв е характерът на играта. Не е удобно един да говори, а друг да скача да се бори. Конвенционалните мерки не винаги дават резултат. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира официалното предложение на ГЕРБ за партийна субсидия от 1 лев на глас.

Според Дончев едно е да правиш популизъм на гърба на държавата, а друго на гърба на партията. Той обаче заяви, че разговорът трябва да бъде отворен и не коментира дали ГЕРБ не прави предложението за 1 лев на глас напук, за да видят гласоподавателите какво ще стане. Популизъм е нещо, което или не може да стане, или предизвиква ефект, обратен на прокламирания, припомни вицепремиерът пред Нова телевизия.

"Въпреки всички рационални аргументи, попитайте 10 човека от тях 9 ще ви кажат, че партиите не трябва да получават субсидии", каза още Дончев. Според него субсидия от 1 лев на глас би променила политическия живот.

На въпрос откъде ГЕРБ ще вземе пари при субсидия от 1 лев на глас, Дончев отвърна, че подозира, че много трябва да се свият разходите – например да няма обучения.

Дончев обаче не видя като популизъм думите на Бойко Борисов, че със спестените пари от партийни субсидии ще се строят детски градини. Освен това вицепремиерът е категоричен, че диференцираното ДДС подпомага търговците, а не потребителите.

Относно искането на Волен Сидеров за оставка на военния министър Красимир Каракачанов, Томислав Дончев не пожела да прогнозира какво ще стане, защото "там" имало "много интензивна вътрешна динамика". По аргументите на лидера на "Атака" за оставка на лидера на ВМРО, Дончев коментира, че 3 млрд. лева за F-16 няма да се дават и че голямо събитие като "София прайд" има нужда от полицейска охрана. Припомняме, че "Атака" пак блеснаха на събитие, свързано с темата "хомосексуални", като излязоха на жива верига пред паметника „Васил Левски” в София и с плакати "Гей оувър". Такъв плакат държеше кандидатът за евродепутат на партията на Сидеров Георги Димов, който е бил кандидат и на "Движение 21" за изборна длъжност, но си тръгнал заради различия на тема "русофилство".

По темата с F-16 Дончев подчерта, че всичко сега било спекулации, защото няма финално ценово предложение. Има само обявен от Конгреса таван за сделката – 1,6 млрд. долара. "Българското правителство не работи под натиск", каза вицепремиерът, който добави, че не бива да се води разговорът по начин "дали това не е такса спокойствие". Покупката на боен самолет не е като да си купиш пералня, това е включване в една колективна система за отбрана, заяви Дончев.

Томислав Дончев обяви и за "теория на конспирациите" това, че Цветан Цветанов може да е загубил доверието на САЩ и затова да се е стигнало до скандала "Апартаментгейт" и бламирането на Цветанов. А на въпрос кой ще замести Цветанов, отговорът е: "Трябва да има структурни промени" и отрече, че той е станал номер 2 в ГЕРБ.

За цената на природния газ, идващ от Русия, щяло да има промени в рамките на следващия месец, защото пак ще има срещи на ниво "комисия" с Москва.

По темата "къщи за гости" Дончев определи случилото се за "гнусно", но финансирането сигурно било под 1% от общото европейски финансиране за България. Той видя като голям проблем, че за първия програмен период 2007 - 2013 година къщите за гости не са били вкарани в ИСУН и не можело да се провери, а за сегашния програмен период не било така. Дончев обаче заложи на "любопитството на обичащите да ходят по китни места" граждани за проверка, а не на държавата. Но журналистическо разследване на практиките на Фонд "Земеделие" показа продължаваща непрозрачност.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички