ДПС официално ще внесе предложението си за 0 лева партийна субсидия


ДПС официално ще внесе предложението си за 0 лева партийна субсидия
Снимка: БГНЕС

2493

Ще внесем официално предложението за 0 лева партийна субсидия. Това заяви депутатът от ДПС Халил Летифов. И той го каза, докато обясняваше как ДПС първа заявила, че е популизъм политическите партии да не се финансират.

На въпрос какво ще стане тогава – дали политическите партии ще извършват партийни субсидии, Летифов отговори, че щом няма бюджетно финансиране, ще трябва да се отвори финансовият модел. Затова и Делян Пеевски заговорил за американски модел на финансиране, защото в Европа моделът бил само чрез финансиране на публични средства. Иначе, ако има определена някаква субсидия, трябва да е ясно за каква част от разходите на дадена партия стигат тези пари и откъде ще дойдат другите пари – защото дори премиерът Бойко Борисов си казал, че за да стане кмет на София му помогнали фондациите "Конрад Аденауер" и "Ханс Зайдел".

"Това е дивашко популистка идея", подчерта червеният депутат Александър Симов пред Нова телевизия, който видя като популизъм номер едно идеята, че първата политическа сила ще променя системата, а няма да я срине. Маноил Манов от ГЕРБ обаче му отвърна, че всъщност добре си проличало кои са популистите и как почнали да плачат за субсидията си. "Популизмът е това, което създава условията хората да вярват, че неизпълними неща са изпълними", обясни Манов. Той се заяде със Симов, че като харчиш пари за социологически проучвания и за телевизия, не може да се оплакваш, като си управляваш лошо парите, а Симов му отвърна, че ГЕРБ няма нужда от субсидия, защото ползва директно държавни пари.

Същевременно Александър Сиди от ВМРО не можа да каже колко субсидия има налична в момента партията, като от думите му стана ясно, че подкрепя да има таван на субсидията. Той добави и, че ВМРО никога не е имала проблем с финансирането си в цялата си история.

Според изчисления на Нова телевизия, при субсидия от 1 лева за 1 действителен глас, субсидията на ГЕРБ ще намалее с 12 млн. лева, на БСП – с 10 млн. лева, на ДПС и "Обединени патриоти" – с по 3,2 млн. лева, а на "Воля" – с 1,4 млн. лева. Съгласно сметката на "Шоуто на Слави", през миналата година ГЕРБ е взела 15,181 млн. лева т.е. ще остане с малко над 3 млн. лева, БСП е взела 12 млн. лева т.е. ще остане с 2 млн. лева, ДПС е с 4,181 млн. лева, т.е. остава с около 900 хил. лева, "Обединени патриоти" са с 4,214 млн. лева т.е. ще имат малко над 1 млн. лева, докато "Воля" е взела 1,927 млн. лева и ще остане с около 500 хил. лева.

Какви са коментарите на политолозите по темата - прочетете ТУК.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички