ЕЦБ: България не изпълнява критериите за членство в еврозоната


ЕЦБ: България не изпълнява критериите за членство в еврозоната
Снимка: Getty Images / Guliver

2101

Нито една от седемте държави, които искат да се присъединят към еврозоната, не отговаря на критериите за влизане във валутния блок. Това сочи доклад на Европейската централна банка, публикуван днес. 

Според доклада като цяло икономиките на тези страни се намират на здрава основна, но техните закони не са в съответствие със стандартите на ЕЦБ. Данните се отнасят за България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

Разглежданите седем държави са в съответствие с повечето от количествените икономически критерии, но никоя от тях не отговаря на всички задължения, предвидени в Договора, включително критериите за правно сближаване, заявява ЕЦБ, цитирана от националното радио.

Правната рамка в нито една от седемте страни не е напълно съвместима с всички изисквания за приемане на еврото. Остават в сила несъвместимостите по отношение на независимостта на централната банка и по-специално институционалната и финансовата независимост на техните централни банки, както и личната независимост, се посочва в доклада.

Всички разглеждани страни, с изключение на Хърватия, имат несъвместимост по отношение на забраната за парично финансиране и на правната интеграция на съответните централни банки в Евросистемата.

Докладът на ЕЦБ, който тя трябва да публикува най-малко веднъж на всеки две години, показва, че ще мине известно време, преди еврозоната да се разшири от сегашния си 19-членен състава.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички