ЕК: България не нарушава критериите за размера на държавния дефицит


ЕК: България не нарушава критериите за размера на държавния дефицит
Снимка:

3074

България не нарушава европейските критерии за размера на държавния си дефицит. Това се казва в публикува днес от Европейската комисия доклад за България, изготвен на основание чл. 126 (3) от Пакта за стабилност и растеж, свързан с ангажиментите по прилагането на процедурите по прекомерен дефицит за държавите членки на ЕС.

При разглеждане на релевантни фактори по-специално цикличните условия и развитието на публичните инвестиции, както и широкото спазване на изискванията на Пакта за стабилност и растеж, докладът заключава, че критериите за дефицит следва да се считат в момента за спазени, посочват от ЕК.

Комисията потвърди очакването на българските институции за липсата на основание за стартиране на процедура по прекомерен дефицит срещу страната ни, отбелязват пък от Министерството на финансите.

В доклада ЕК отбелязват влошаването на правителственият дефицит за 2014 г. до нивото от 5,8% от БВП. В доклада обаче се посочва  като "извънредно и временно" констатираното през 2014 г. превишение на дефицита над референтната стойност от 3% от БВП. То е следствие от появата на необичайно и извън контрола на правителството събитие, дало негативния ефект върху салдото на сектор „Държавно управление“ за 2014 г. при статистическото прекласифициране на Фонда за гарантиране на влоговете в банките в сектора, пишат от МФ.

Според последните прогнози на ЕК се очаква дефицитът за България да бъде под 3% от БВП както за 2015 г., така и за следващите две години. На база на оценките си за размера на структурното бюджетно салдо за 2015 г. и 2016 г. Европейската комисия очаква, че България ще спази ангажиментите си по отношение на необходимата минимална годишна корекция за достигане на заложената за страната средносрочна бюджетна цел (МТО).

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички