Експерт: Цените няма да се вдигнат, ако влезем в еврозоната


Експерт: Цените няма да се вдигнат, ако влезем в еврозоната
Снимка: Getty Images

2227

Няма да има инфлация и повишение на цените, ако България влезе в еврозоната и приеме еврото. Това коментира икономистът Красен Станчев пред "Фокус".

По думите му цените у нас дори ще се понижат, защото конкуренцията ще се увеличи. Според Станчев в българската икономика има редица проблеми, които трябва да бъдат решени по пътя към Еврозоната.

„В момента съотношението на българските цени към европейските и на българските доходи към европейските е относително неизгодно. Цените са някъде около 55% от равнището на средноевропейските, а пък доходите са около 50%, т.е. цените са така или иначе малко по-високи поради вътрешни проблеми. Ниските доходи не са проблем, тъй като България е страната, където доходите растат най-бързо в ЕС. Това се забелязва още през 2004 година и това са реални доходи, според статистката на ЕС и на Евростат. Онова, което е проблем, е закостенялостта на пазара на труда. Това ще пречи на изравняването на позициите и на конкурентните предимства на българската икономика с европейската и специално тази в Еврозоната. В тази насока има много лоши идеи за промени в Кодекса на труда, които допълнително закостеняват пазара на труда и ще намалят равнищата на заетост“, каза още Красен Станчев.

Той допълни, че вътрешнополитическите проблеми у нас са по-голямата пречка по пътя на България към „чакалнята“, а след това и приемането на еврото. "Отлагането или забавянето на процеса не е проблем", допълни икономистът.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички