ЕП не се съгласи да даде CETA на Европейския съд


ЕП не се съгласи да даде CETA на Европейския съд
Снимка: Getty Images/Guliver

2464

Големите партии в Европейския парламент не се съгласиха с предложение на общо 89 евродепутати Европейският съд да изготви тълкувателно решение дали споразумението за свободна търговия с Канада (CETA) е съвместимо със законодателството на ЕС.

Общо 419 евродепутати бяха против намесата на Европейския съд, 258 я подкрепиха, а 22 се въздържаха, предаде EurActiv. На 5 декември предстои гласуването в пленарна зала на ЕП на CETA.

Основният мотив за искането Европейският съд да се произнесе беше наднационалният механизм за решаване на спорове между частни компании и национални държави чрез арбитраж (ICS). Този механизъм е залегнал и в ТПТИ. Специално Валония поиска от федералното правителство в Белгия да зададе въпрос пред Европейския съд по темата, но засега Брюксел не го е направил. Именно Валония беше последната пречка пред подписването на CETA.

Като цяло мотивите за отказ на големите партии в ЕП да се обърнат към Европейския съд е, че техните експерти не открили нищо притеснително в CETA спрямо еврозаконодателството. Неправителствени организации обаче възроптаха срещу решнието, като основното опасение е, че арбитражната система в бъдеще може да доведе до колизия точно по дела, които иначе се решават от Европейския съд.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички