Ето кои български политици получават най-голямо одобрение от гражданите


Ето кои български политици получават най-голямо одобрение от гражданите
Снимка: БГНЕС

6975

Българите дават най-положителни оценки на президента (63%) и омбудсмана (62%). Веднага след тях се нарежда Българската православна църква, като над половината от българските граждани (51%) одобряват работата ѝ.

Оценките за работата на основните институции в България като цяло се запазват на сходни нива в сравнение с януари.

Традиционно с най-ниско обществено одобрение се ползват съдът и прокуратурата с по 19% и за двете институции.

Това показват данните от проучването на изследователски център „Тренд“ за нагласите на българите спрямо основните партии и институции.

От всички членове на Министерски съвет, Бойко Борисов събира най-много положителни оценки за работата си (45%). Красимир Каракачанов, Томислав Дончев и Лиляна Павлова са министрите, които получават най-висока оценка за работата си. В дъното остават Бисер Петков, Емил Караниколов и Боил Банов, но това се дължи най-вече на ниската им разпознаваемост, а не толкова на отрицателните оценки за тяхната работа.

Истанбулската конвенция се превърна безусловно като централна тема на политическия и обществен дебат в последния един месец. Въпреки това само половината от запитаните декларират, че са запознати с документа. Логично, най-запознати са с хората с висше образование, като две трети от тях твърдят, че са запознати.

Приблизително на две равни части са разделени отговорите дали следят (46%) или не следят (47%) дебатите около Истанбулската конвенция. Тук отново се забелязва динамика в демографските разбивки, като ясно личи, че най-голям дял от висшистите следят дебатите около конвенцията, а най-малък интерес предизвиква тя сред най-младите, които са на възраст между 18 и 29 години.

Само 16% от всички български граждани подкрепят приемането на Истанбулската конвенция, а 46% са на обратното мнение. Прави впечатление, че няма динамика в демографската разбивка по пол, което говори, че жените не възприемат конвенцията като документ, защитаващ техните права. Единствено сред привържениците на ГЕРБ, мнението относно конвенцията е разделено на две равни части, поради ясно заетата позиция от страна на партията относно документа. Прави се уточнението, че теренът на проучването е бил приключил преди министър-председателят да обяви, че замразява ратификацията на конвенцията от Народното събрание.

Не се отчита сериозна динамика и в електоралните нагласи, в сравнение с изследванията през декември и януари. ГЕРБ запазва първата си позиция с преднина от около 2,5% от всички запитани пред своя основен опонент БСП. След тях се нареждат ДПС (6,4%) и Обединени патриоти (5,2%). Разликите с предишните проучвания са в рамките на статистическата грешка и в следващите ни изследвания ще можем с по-голяма категоричност да верифицираме дали се наблюдават определени тенденции на ръст или спад на някои от основните политически сили.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички