Фирма осъди прокуратурата за 800 000 лева


Фирма осъди прокуратурата за 800 000 лева
Снимка: БГНЕС

3460

Фирма, чиито документи и компютри са били иззети при акция "Октопод" на МВР през 2010 г., е осъдила прокуратурата за над 800 хил. лв., съобщи lex.bg. При въпросната операция - гордостта на ГЕРБ в първия му мандат - бяха арестувани бившата барета Алексей Петров и негови близки. Разследващите твърдяха, че през фирмата "Голд Лизинг" са изпирани пари.

През февруари 2010 г. от офисите й са иззети компютри и доказателства в 63 чувала. Те не са върнати, въпреки че фирмата многократно ги е искала, а дело във връзка с тях така и не е образувано. Сред иззетите документи има изпълнителни листове срещу неизрядни длъжници. Дружеството не можело да събира вноските по дадените на лизинг автомобили и започнало да губи клиенти. В крайна сметка е заличено от Търговския регистър, като преди това са отписани активи за над 1.6 млн. лв. заради вземания, които не могат да се съберат, съобщава в. "Сега".

На първа инстанция Софийският градски съд е отхвърлил претенциите на фирмата за обезщетение от 1.6 млн. лв., като един от аргументите е, че по иззетите оригинали на изпълнителни листове за дела на 802 хил. лв. е можело да се извадят дубликати. Иначе и първата инстанция приема, че прокуратурата е бездействала, като дори не е посочила причина за задържане на документите.

Втората инстанция обаче намира пряка връзка между действията на разследващите и загубите, понесени от фирмата. "Заради неправомерното задържане от прокурори на оригиналите на различни документи, вкл. и оригиналите на изпълнителните листове, се е стигнало до фактическа (а и правна) невъзможност тези вземания да бъдат събрани. Ищецът не би могъл да пристъпи и към процедура по издаване дубликат на изпълнителния лист, защото той нито е изгубен, нито е унищожен, а единственият оригинал на листа се е намирал в чужда фактическа власт, пише в решението.

 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички