Харалампиев официално е освободен като шеф на ДАБЧ


Харалампиев официално е освободен като шеф на ДАБЧ
Снимка: БГНЕС

2793

С решение на правителството Петър Харалампиев е освободен като председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

Длъжността временно ще бъде изпълнявана от заместник-председателя на Агенцията Димитър Владимиров до определянето на нов титуляр. Владимиров е един от свидетелите срещу Харалампиев.

Правителственото решение, предложено от министър-председателя Бойко Борисов, е прието неприсъствено, съобщиха от правителствения пресцентър.

Припомняме, че на 31 октомври 2018 г. председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и още над 20 души бяха задържани в рамките на спецоперация за разследване на корупционни практики в агенцията. Разследването е започнало по сигнал, получен в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно имущество преди около четири месеца.

В групата, освен представители на Агенцията за българите в чужбина, имало и посредници, които намирали хора, желаещи да получат българско гражданство, без обаче да имат български корени. Именно заради тези посредници са извършени обиски в Плевен и Кюстендил.

Търсели са се хора от Украйна, Молдова и Македония, на които са били издавани неистински документи за българския им произход. Така, без да имат право на това, те са получавали българско гражданство и свободно движение на територията на целия Европейски съюз. Тарифата била 5000 евро, на ден са били издавани по тридесетина такива фалшиви удостоверения.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички