Хората от уязвими групи ще се наемат на работа при по-ясни критерии


Хората от уязвими групи ще се наемат на работа при по-ясни критерии
Снимка: iStock/Guliver

3219

Социалните предприятия ще посочват дали наетите от тях работници са инвалиди, бивши престъпници, алкохолици или наркомани. Това става ясно от правилника на Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика, който е публикуван за обществено обсъждане, пише "Монитор".

Нормативният акт е насочен към затрудняване на уязвими групи и цели създаването на ясни критерии за фирмите, които имат такава насоченост. Бившите затворници, които ще могат да се трудят в компаниите, трябва да са изтърпели наказанието за срок не по-кратък от 5 години, ако краят му е настъпил през последните три години от започване на работа. Условието за наемане на зависимите към психоактивни вещества пък е да са преминали успешно рехабилитационна програма през последните две години. Социалните предприятия ще имат възможност да наемат още жертви на домашно насилие, безработни над 55 години, бездомници, чужденци, които са получили убежище у нас. Бежанците ще трябва да са под българска закрила през последните 3 г.

Всички компании, които са със социална насоченост, ще бъдат вкарани в национален регистър. За целта те ще трябва да подадат заявления. Системата ще е свързана по електронен път с Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. По този начин ще отпадне изискването за предоставяне на учредителен договор или устав. Освен това фирмите няма да имат задължение да предоставят в НАП трудовите договори на заетите, справка за средносписъчния брой на персонала. Информацията ще бъде изисквана от компаниите само в случаите, когато тя не може да бъде получена по служебен път. Записаните в Националния регистър на социалните предприятия ще могат да кандидатстват за евросредства.

Фирмите пък ще са разделени на клас „А“ и клас „А плюс“. Към първия спадат тези, които имат до трима служители от уязвими групи или инвестират до 7500 лв. от печалбата си за социални цели. При клас „А плюс“ минимумът наети работници е 30 или инвестиция до 75 000 лв. Предприятията ще ползват данъчни облекчения. Налозите за тях ще бъдат с до 10 на сто по-ниски. Очакванията са до 2021 г. делът на социалното предприемачество у нас да достигне 2% от БВП. Сега той е едва 0,7%.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички