Икономист: Годината ще завърши с бюджетен излишък


Икономист: Годината ще завърши с бюджетен излишък
Снимка: Thinkstock/Guliver

2165

Бюджетът ще завърши годината с излишък. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на Института за икономическа политика Ясен Георгиев.

Въпреки че преизпълнението в хазната се топи всеки месец, в нея ще останат повече от планираните средства заради европейските фондове и по-добрата събираемост, смята експертът.

Припомняме, че по предварителни данни излишъкът по консолидираната фискална програма в края на август е в размер на 601 млн. лв. За същия период на предходната година бе отчетен дефицит по КФП в размер на 1,3 млрд. лв.

"В голяма степен можем да обосновем излишъка именно с това, че бюджетът беше направен при много по-скептични очаквания за развитие на икономиката и за по-ниска събираемост, а както виждаме от данните за първите 6 месеца и очакванията за данни за последното тримесечие, икономиката се представя малко по-добре от очакваното, събираемостта също отчита добри показатели. Бих казал, че излишъкът няма да е в резултат толкова на добре представящата се икономика, колкото в резултат на по-ограничените очаквания, които бяха поставени в края на миналата и началото на тази година", смята обаче Георгиев.

Той предупреди, че тази година ще е нулева за оперативните програми от новия програмен период 2014-2020 г., което ще спъне голяма част от бизнеса.

"Европейското финансиране ще бъде естествено предизвикателство пред икономиката ни, но защото наблюдаваме закъснение в одобрението на всички оперативни програми за настоящия програмен период 2014-2020 година и за много сектори тази година ще бъде нулева по отношение на договаряне на нови европейски средства", каза експертът.

Според данните на Министерството на финансите приходите и помощите по КФП към 31 август 2015 г. се очаква да бъдат в размер на 21,5 млрд. лв., като спрямо същия период на 2014 г. се отбелязва ръст от 12%. Ръстът спрямо предходната година се дължи основно на по-високите данъчни и неданъчни приходи и постъпления в частта на помощите (възстановени средства от Европейската комисия), които нарастват съответно с 1 567,9 млн. лв. и 732,3 млн. лева.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички