ИПИ: Разликата между Севера и Юга остава, София продължава да е далеч пред останалите области


ИПИ: Разликата между Севера и Юга остава, София продължава да е далеч пред останалите области
Снимка: НСИ

4801

Ускорява се възстановяването на областите в България от икономическата криза през 2009 г., като през 2014 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на страната достига предкризисното си ниво. Запазва се обаче разделението между Северна и Южна България в редица направления, включително възстановяването от кризата, а София продължава да бъде много по-напред от останалите области в страната. Това са някои от основните изводи в четвъртото издание на изследването "Регионални профили: показатели за развитие 2015". Проучването на Института за пазарна икономика (ИПИ) проследява икономическото и социално развитие на 28-те области в България.

Анализът на ИПИ включва 63 индикатора в 12 категории, като изследването се базира на официални държавни и общински данни, включително Националния статистически институт (НСИ), Агенцията по заетостта и данни на общините.

През последните две години (2013-2014 г.) като цяло възстановяването от кризата продължава да се ускорява, но с различен темп за различните области, обясни Десислава Николова, главен икономист в ИПИ. По-голямата част от страната е засегната от кризата, като единствено областите София, Пловдив и Стара Загора не отчитат свиване на БВП през 2009 г. Само девет области са достигнали предкризисното си ниво на БВП до 2012 г. Освен София, Пловдив и Стара Загора, в тази група влизат още София (столица), Ямбол, Пазарджик, Велико Търново, Добрич и Разград.

Разделителна линия между Севера и Юга

Южна България като цяло се справя по-добре в редица направления, включително възстановяване от кризата, заяви Десислава Николова.

За разлика от съвкупното производство доходите на домакинствата се възстановяват до нивата преди кризата в повечето области до 2012 г. Въпреки това те продължават да страдат от бавния икономически растеж, като през последната година средногодишните доходи на лице за страната остават без промяна, а в 10 области дори се свиват.

И след кризата разликата между областите с най-ниски и най-високи средногодишни доходи остава над два пъти. Това съотношение се запазва с предкризисните нива, обясни Николова. 6890 лв е доходът за 365 дни на лице в София (столица) спрямо 3289 лв. на лице в Силистра, посочват от ИПИ.

Делът на лицата в бедност остава стабилен в годините между 2007 до 2013, които включват както години на висок икономически растеж, така и такива в криза, заяви главният икономист в ИПИ. Към 2012 г. в някои от областите с най-лоши пазари на труда  делът на домакинствата с ниска заетост също е най-голям. Примери са областите Смолян, Видин, Монтана и Пазарджик. Пазарджик като цяло се характеризира с едни от най-неблагоприятните показатели за бедност и условия на живот, но бързото възстановяване на местния пазар на труда през 2013–2014 г. вероятно ще подобри тези показатели в следващите години. Освен Пазарджик с близо една трета от местното население под областната линия на бедност се открояват и областите Видин и Сливен, посочват от Института.

Трудовите пазари се възстановяват стабилно едва през 2014 г., макар структурните проблеми да продължават да същестуват. От 2011 г. около половината от областите започват да бележат ръст в коефициентите си на заетост. Това увеличение обаче се дължи на по-бързия спад на работната сила спрямо намаляването на броя на заетите, обясниха от ИПИ.

През 2014 г. настъпва дългоочакваният положителен обрат на пазара на труда както на национално ниво, така и в повечето области. Ръстът на заетостта през 2014 г. вече се дължи на значителния брой нови работни места, а не на негативни демографски тенденции и спад на работната сила в страната. Коефициентът на заетост нараства в 19 от 28-те области, но все още в повечето области заетостта е далеч от нивата си преди кризата. Тук изключения са областите Велико Търново, Разград, Шумен и Кърджали.

Въпреки видимото възстановяване на заетостта в по-голямата част от страната през миналата година, няколко области остават с критично ниски нива на заетост – под 40%. Всички те се намират в Северна България – Видин, Враца, Ловеч и Силистра. Тези области, с изключение на Ловеч, се характеризират и с много високи коефициенти на безработица – 18,1% за Враца и над 22% за Видин и Силистра за 2014 г., което е близо два пъти по-висок коефициент от средния за страната (11,4%), се казва в анализа.

Като правило по-слабо развитите територии се характеризират и с относително по-слабо представяне в сферата на образованието. В областите Силистра, Монтана, Разград и Сливен образованието е оценено с най-ниската оценка.

Сигурност и правосъдие

Икономически по-развитите области имат по-големи проблеми с работата на правосъдната система и престъпността, обясни Десислава Николова. Колкото по-развита е икономически една област, толкова повече проблеми се срещат както в работата на правосъдната система, така и при регистрираните престъпления срещу личността и собствеността, се казва в анализа на ИПИ.

Областите София (столица), Благоевград, Бургас и Варна са в дъното на класацията за сигурността и работата на местната съдебна власт, но пък са с едни от най-високите оценки за икономическо развитие. От друга страна, областите Кърджали, Смолян, Силистра и Ловеч се характеризират с ниска престъпност и относително ефективна местна съдебна система, но със слабо икономическо развитие. Област Габрово обаче е изключение с едни от най-добрите икономически показатели, но и с относително ниска престъпност, умерена натовареност и относително ефективна работа на наказателните съдии в Окръжния съд.

Същевременно масово расте делът на висящите дела в края на всяка година, заяви Николова. Общо за страната в периода 2011–2013 г. намалява действителната натовареност на наказателните съдии в окръжните съдилища. Тази тенденция вероятно може да се обясни, поне отчасти, с намалелия брой регистрирани престъпления както срещу собствеността, така и срещу личността през 2013 г. спрямо 2010 г. а този период спад на престъпността – ако се съди от регистрираните престъпления срещу собствеността – се установява в абсолютно всички области на страната без изключение. Предвид това трудно обясними са нарастването на дела на висящите наказателни дела и паралелното намаляване на относителния дял на делата, свършили в 3-месечен срок, в повечето области през 2013 г. спрямо три години по-рано. Влошаването на тези показатели сигнализира за намалена ефективност на съдебната система в повечето области, отбелязват от ИПИ.

София - отделно от България

Изследването за регионални профили в България показва един и същ резултат за София (столица) през последните 4 години. Столицата винаги е отделно, а територията на България се дели на София-столица и всички останали, посочи Александър Цветков, управител на Региостат.

Това е най-добре развитата икономически област, със сравнително най-добри демографски показатели и най-добър социално-икономически профил, посочи Цветков. Той добави, че там БВП на човек от населението в два пъти по-голям от този в следващата в класацията област, но състоянието в сектора на сигурност и правосъдие в най-лошо.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички