Кабинетът одобри спорното споразумение CETA


Кабинетът одобри спорното споразумение CETA
Снимка: БГНЕС

3228

Министерският съвет одобри търговското споразумение между ЕС и Канада CETA. Одобрено е и Споразумението за стратегическо партньорство между ЕС и Канада, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Правителството упълномощи постоянния представител на България към ЕС да подпише двата документа под условие на последваща ратификация и при условие на поет официален ангажимент от страна на правителството на Канада за отмяна на визовите изисквания за български граждани, желаещи да посетят държавата за целите на бизнес и туризъм, в срок, не по-късен от края на 2017 г.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение има за цел либерализирането и насърчаването на търговията със стоки и услуги, подобряване защитата на интелектуалната собственост и защитата на инвестициите. Включени са и разпоредби относно устойчивото развитие и енергийните ресурси", казва се още в съобщението.

Все още не е ясно дали CETA изобщо ще бъде подписана, тъй като Белгия не може да даде съгласието си заради отказа на региона Валония.

Одобрението на България бе обвързано с това дали Канада ще премахне визите за българи. След писмени уверенея, че това ще се случи, страната ни гласува "за".

СЕТА има значителна опозиция сред множество групи, според които това е само тестов модел на сделката за свободна търговия със САЩ – ТПТИ, за която все още се водят преговори. Активисти смятат, че двете споразумения заплашват околната среда на страните от ЕС, както и потребителските стандарти, позволявайки на корпорации да пропускат определени регулации.

 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички