Как ще се отрази на България търговската война на Тръмп?


Как ще се отрази на България търговската война на Тръмп?
Снимка: iStock/Guliver

1824

Икономисти, експерти и политици вече говорят открито за търговска война между големите световни икономики, след като митата, въведени от страна на Съединените щати, влязоха в сила. Дискусия по проблема и мястото на страната ни в него беше организирана от Института за икономически изследвания на БАН.

Според икономистите тази търговска война няма да продължи дълго, но ще предизвика сътресения в международните търговски отношения. Най-напред последствията ще са именно за САЩ, посочи Валентин Василев – министър на търговията и туризма през 1997 – 1999 г., предаде БНР.

„Тръмп не може да спечели тази търговска война поради ред причини. Прогнозата ми е, че до края на годината ще даде заден ход. Постепенно след преговори и отстъпки от всички воюващи страни отново ще се намери верния път. /…/ България трябва да заеме позиция такава, каквато заема ЕС. Ние сме малък пазар, беден пазар. При нас отраженията ще бъдат много по-малки отколкото в други страни от ЕС с по-силни икономики и по-голям внос“, заяви Василев.

ЕС е категорично в подкрепа на свободната търговия, обяви настоящият зам.-министър на икономиката Лъчезар Борисов. Той посочи, че еврообщността е преодоляла 45 мерки срещу търговските ограничения, което е довело до ръст от няколко милиарда при износа.

По отношение ефектите върху българската икономика от американските мита, Борисов каза:

„Прекият ефект върху българския износ е незначителен и той би могъл да засегне 0,01% по отношение на българските стоки. Всички заедно трябва да изследваме индиректните ефекти, които могат да се случат. Ако бъде засегната автомобилната индустрия на Европа, България индиректно може да бъде засегната по отношение на 120-170 компании, които са поддоставчици, може да бъдат индиректно засегнати и електроника и електротехника. Такива ефекти можем да търсим и по отношение на това, че засегнатите сектори от износа към САЩ могат да понижат или да търсят нови пазари. Всички тези процеси ще накарат някои глобални компании да търсят по-висока конкурентоспособност, ще търсят тяхното развитие, идвайки в България. Трябва да използваме това, което се случва, за да извлечем полза за България“.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички