Какъв е бизнес климатът у нас?


Какъв е бизнес климатът у нас?
Снимка: iStock

3699

През август 2020 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 0.5 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на по-благоприятния бизнес климат в сектора на услугите. Това сочи статистика на Националния статистически институт (НСИ), предаде "Фокус". 

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ остава на юлското си равнище. Анкетата регистрира известно подобрение на осигуреността на производството с поръчки, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Основните фактори, ограничаващи дейността на предприятията, продължават да бъдат несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене от чужбина и недостатъчното търсене от страната, като през последния месец се наблюдава намаление на негативното им влияние.

По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите не предвиждат повишение през следващите три месеца.

Строителство

През август съставният показател „бизнес климат в строителството“ запазва приблизително нивото си от предходния месец. Според строителните предприемачи настоящата производствена активност се подобрява, като и прогнозите им за дейността през следващите три месеца са оптимистични.

Основните пречки за развитието на бизнеса остават свързани с несигурната икономическа среда, недостига на работна сила и фактора „други“.

Относно продажните цени в строителството очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се понижава с 2.9 пункта в резултат на по-неблагоприятните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и мненията им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са леко влошени.

Най-сериозният проблем, затрудняващ дейността на предприятията, продължава да е несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

Търговците на дребно не очакват повишение на продажните цени през следващите три месеца.

Услуги

През август съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ нараства с 4.6 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Позитивни са и мненията им за настоящото търсене на услуги, докато очакванията за следващите три месеца се влошават.

Основните затруднения за развитието на бизнеса остават свързани с несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.

По-голяма част от мениджърите очакват продажните цени в сектора на услугите да останат без промяна през следващите три месеца.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички