КНСБ с проект за достоен труд за доставчиците и подизпълнителите на мултинационалните компании


КНСБ с проект за достоен труд за доставчиците и подизпълнителите на мултинационалните компании
Снимка: БГНЕС

4938

КНСБ стартира проект „Достоен труд за доставчиците и подизпълнителите на мултинационалните компании”. Това обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров на Национална конференция „Достоен труд за доставчиците и подизпълнителите на мултинационалните компании(МНК)”, предаде БГНЕС.

Димитров посочи, че в България оперират повече от 120 големи МНК, като не малка част от тях са изградили вериги за доставки-на първо и следващо ниво. Има редици МНК, които нямат свои операции или поделения у нас, но са създали мрежа от доставчици и подизпълнители. Голям брой големи български фирми също имат вериги за доставки в България, като от тях зависят множество малки и средни фирми и те косвено генерират заетост.

Структурата на предприятията в България е сходна с тази в ЕС-основната част са микро предприятия-над 92 на сто, следвани от малки предприятия-6,5 на сто, средни над 1 на сто и големи-около 0,2 на сто. В България общо МСП (микро, малки и седни предприятия) са близо 99 на сто от всички предприятия и допринасят за 74 на сто от заетостта и 62 на сто от добавената стойност. За периода 2008-2011 у нас се наблюдава ръст на производителността със 126 на сто, като най-голям е той в микропредприятията, стана ясно от доклад на Димитров.

В редица малки и средни предприятия (МСП) особено в опериращите в неформалната икономика има регистрирани сериозни проблеми на спазване на трудовите и осигурителните права.

Големите въпроси, които задава конференцията и проекта на КНСБ са няколко. Каква е ролята на предприятията от веригите за доставки за България икономика и пазара на труд? Какви са конкретните проблеми на различните МСП и участниците във веригите на доставки? Какво е състоянието на основните трудови и социални права в предприятията от веригите за доставки у нас? Как се спазват изискванията за социално-осигурителни плащания? Как се спазват изискванията за защита на околната среда и потребители?

Целта на проекта е достигне до 400 МСП. Мотивите и предпоставките му са, че в България има множество малки и средни предприятия, част от тях са доставчици, подизпълнители, дистрибутори за МНК и техните поделения в България, както и за големите български фирми. В не малка част от тях има проблеми, свързани с конкурентоспособността, финансовото управление, управлението на персонала, опазване на околна среда, взаимоотношения с държавата. В част от предприятията има и проблеми на спазване на трудовото и осигурително законодателство. В предприятията от веригите за доставки, особено в малките и микро предприятия има недостиг за информация, ресурси, недостатъчна квалификация.

Основна цел на проекта е да се подобрят условията на труд, да се повиши качеството на работните места в малките и средни предприятия-част от производствените вериги и веригите на стойността на многонационалните компании и други големи фирми чрез усъвършенстване на системите и механизмите за подпомагане прилагането на трудови, осигурителни и екологични стандарти в МСП.

Осъществяване на проучване на проблемите на производствените вериги на 100 МНК и големи предприятия в България, разработване на методика за критерии за спазване на основни стандарти в МСП и провеждане на консултации, онлайн обучения на работници, са част от дейностите по проекта.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички