Корупцията деморализира цялото общество, заяви президентът


Корупцията деморализира цялото общество, заяви президентът
Снимка: БГНЕС

1994

Приетият антикорупционен закон бе слаб. С ясното съзнание за неговата неефективност му наложих вето. С него управляващите изпълниха ангажиментите си формално, видно е, че и занапред борбата с корупцията ще се води от гражданите и медиите. 

Това каза президентът Румен Радев по време на пресконференция за първата година, откакто той и Илияна Йотова встъпиха в длъжност като президент и вицепрезидент.

По думите му парламентарната република атрофира, а парламентът се превръща все повече в нотариат, който подпечатва указите на правителството. "Когато най-висшият орган на държавата отслабва, отслабват всички институции", каза още държавният глава.

Според него корупцията деморализира цялото общество. "Свободата на словото е под въпрос. Трябва да отстояваме демократичните си права, без да очакваме съдействие и разбиране от Европа. Безразличието на Брюксел не трябва да ни демотивира, а да ни направи по-ревностни. Това е битка за нашите права", подчерта президентът.

"Моята дейност като президент през следващата година ще бъде посветена на защитата на демократичните права на българите, на върховенството на закона", подчерта президентът Радев.

Той обеща, че ще стимулира дебата за свободата на словото.

Външна политика

Относно външната ни политика Радев заяви, че тя трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. "Тя трябва да ни печели приятели и партньори, а не врагове", каза още той. Президентът припомни за външнополитическите си срещи и посещения, както и направените от него предложения.

"Проведох срещи с почти всички държавни и правителствени ръководители на Балканите. Положих началото на нормализацията на отношенията с Русия, които са от стратегическа важност не само за България, но и за Европа. Вярвам, че 2018 г., в която отбелязваме 140 години от Освобождението, е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих", добави той.

Какво още каза президентът Румен Радев при отчета си за първата година на поста вижте ТУК.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички