КПКОНПИ не дава отговор за разминаванията в доходите на Цветанов


КПКОНПИ не дава отговор за разминаванията в доходите на Цветанов
Снимка: БГНЕС

3392

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не дава достъп по Закона за достъп до обществена информация до документите (ЗДОИ), показващи сериозните разминавания в доходите и имущественото състояние на втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Въпросните документи обаче вече бяха публикувани от гражданско движение "Боец", както и от сайта за разследваща журналистика "Биволъ".

За какво става въпрос? Проверка на финансовото състояние на Цветанов и семейството му във връзка с делата, които се водеха срещу него по времето на кабинета "Орешарски". Конкретно проверката засяга развитието на делото за присвояване на 50 000 лева от Цветанов в полза на бившия шеф на РЗБОП във Велико Търново Орлин Тодоров, по което той беше оправдан. На бял свят излезе докладна, която е писана от Георги Апостолов и е пратена на тогавашния ръководител на КОНПИ и сегашен председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев. Основното разминаване касае това колко струват два апартамента (в груб строеж) и две паркоместа на ул. "Елемаг". Точно тези жилища Цветанов разменя за апартамента в сграда "Летера" на "Артекс". Само апартаментите са общо малко над 192 кв. метра (80,22 кв. метра и 112,54 кв. метра), а Цветанов ги купува през 2008 година, а му ги продава фирма "Ти Ви Би" на кумеца му Тодор Бояджиев. За всичко това са платени около 130 500 евро. В доклада си Апостолов обаче изчислява, че са платени 306 120 лева с ДДС.

Отделно има и несъответствие между доходите и разходите на семейството на Цветанов в размер на 118 849 лв., тоест доходите не са били достатъчни да покрият разходите и придобиваното имущество в период от 10 години (04.12.2003 до 04.12.2013 година). КОНПИ изчислява, че за изследвания период семейството на Цветанов е получило като приход впечатляващата сума от 1 039 740 лв. (бел.ред. - според съкратения преразказ на доклада в становище на дирекция "Координация и контрол" сумата е 1 057 461 лв.).

Припомняме, че ръководителят на КПКОНПИ Пламен Георгиев също има разминавания в имотните си декларации. Те касаят апартамент и две паркоместа в столичния квартал "Гео Милев", които са купени за малко над 207 000 лева според имотната декларация на Георгиев, но в нотариалния акт сумата е над 264 000 лева. Освен това, Георгиев има и жилище на последния етаж на сграда на ул. "Професор д-р Георги Павлов", голямо 156 кв. метра, плюс тераса от 43 кв. метра по декларация, само че се оказа, че има още една тераса – на покрива на сградата, от 186 кв. метра. Георгиев твърди, че тя е "обща част по смисъла на чл. 38 от Закона за собствеността", но кадри от дрон на bTV показаха, че терасата е преградена и на нея има барбекю. Заради тези данни днес, 1 април, има организиран протест с искане за оставката на Георгиев.

Сега се оказва, че зам.-председател на КПКОНПИ Антон Славчев отказва да пусне тази информация след запитване на ЗДОИ - на "Биволъ". "Не е ясно защо КПКОНПИ отказва дори и информацията за предмета на преписката и установените разминавания в сумите, които не съдържат лична информация, а и може да бъдат анонимизирани. "Биволъ" ще обжалва отказа в Административния съд", съобщават от сайта за разследваща журналистика.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички