Кунева с ласкава подкрепа за спорното споразумение между САЩ и ЕС


Кунева с ласкава подкрепа за спорното споразумение между САЩ и ЕС
Снимка:

1445

С намигване към дните, когато бе известна като „Мадам Йес“, вицепремиерът Меглена Кунева изрази ласкава подкрепа за предивикалото множество протести и страхове Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ. На конференция, организирана от Американската търговска камара в България, Кунева се впусна в обяснения за това какви ползи ще донесе ТПТИ на България.

България се нуждае от ТПТИ, за да се стимулира икономиката. Споразумението ще доведе до значителен ръст на европейската икономиката и ще подобри нейната конкурентоспособност. 119 млрд. евро годишно ще са ползите“, заяви Кунева, цитирана от БГНЕС.

Според вицепремиера споразумението ще способства да се премахнат бюрократичните мерки пред стокообмена между САЩ и ЕС. Всичко това ще се отрази и на джоба на крайния потребител в негова полза. Няма ход, който да бъде печеливш, ако не се подкрепя от хората, подчерта Кунева. На българското правителство няма да бъде наложено нищо , което да бъде извън преговорния процес, увери още вицепремиерът.

Около ТТИП има сериозни тревоги. То засяга няколко различни сфери и де факто означава премахване т.нар нетарифни бариери пред търговията, т.е. регулации и стандарти от всякакъв тип. Така в ЕС свободно ще могат да влизат ГМО стоки от САЩ, няма да има толкова сериозни бариери пред добива на шистов газ, а всеки голям инвеститор ще може по-лесно да осъди дадена държава, ако не му изнасят бизнес условията в нея.

Кунева обаче не смята тези заплахи за реални. Казва се, че чрез споразумението ще се пуснат ГМО на българския пазар. ЕС няма да отстъпи от високите си стандарти по тази точка. И досега действащото законодателство ще продължи да функционира и всяка страна ще решава въпроса, както сега, отбеляза тя. Пише се, че чрез споразумението ще бъде пусната АКТА през задната врата, което също не е така. Европа няма за цел да се откаже от социалното си законодателство, а ще имаме сътрудничество и по отношение на стандартизацията и на социалната защита“, посочи лидерът на движение „България на гражданите“.

Тя все пак не успя да отрече най-тревожния момент в споразумението. „Арбитражният момент при решаване на спорове между компании и страни е наистина една от чувствителните теми, свързани със споразумението. Компаниите наистина ще имат тази възможност да се обърнат към арбитражни съдилища, ако решат, че отделни страни създават правила в техен ущърб. Но България има и своя вътрешна задача и тя е да реформира българската съдебна система, за да бъдем всички спокойни. Ангажиментите тук ще бъдат разписани много точни“, заяви Кунева.

Месеци наред ТПТИ се договаряше при абсолютна секретност между САЩ и ЕС. След изтичането на някои документи обаче общественият натиск започна да се засилва, което доведе до известно, доста избирателно, открехване на завесата. Дори ТПТИ да не се приеме в настоящия си, силно спорен вариант, има опасения, че ще бъдат направени само козметични промени за „замазване“ на очите, а след приемането тихомълком ще се прокарат съмнителните клаузи.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички