Кунева заяви, че ще има 24 ползи за бизнеса от ТТИП, но не каза какви


Кунева заяви, че ще има 24 ползи за бизнеса от ТТИП, но не каза какви
Снимка: БГНЕС

4432

От малките и средни фирми често се изисква да предоставят прекалено детайлна информация и да се ориентират на сложния пазар, а някои от тях са неконкурентноспособни на американския пазар. Това каза по време на днешния парламентарен контрол вицепремиерът Меглена Кунева в отговор на въпроса на депутата Георги Божинов от БСП лява България относно анализа на рисковете, ползите и въздействието върху малкия и средния бизнес в България от подписването на споразумението за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) между САЩ и ЕС.

Основни пречки пред участието на малките и средни предприятия е трудността да се свържат в каналите за търговия и за стандартите за качество, особено когато се различават от това на ЕС, продължи тя. Според нея друг проблем е липсата на закрила при патентните на ЕС и САЩ, но трудностите не произлизат от правителствената политика. Вицепремиерът посочи, че очакваните положителни промени след подписване на споразумението са повишаване на качеството на предоставяните продукти и услуги и намаляване на разходите.

Кунева изтъкна, че ползите за малките и средни предприятия от ТТИП са 24, но не се спря конкретно на тях и не ги изреди.

За ГМО продуктите в това споразумение тя напомни, че ЕП е отхвърлила предложението за тяхното ограничаване. Като страна-членка ние имаме мнение по този въпрос, посочи Кунева. Дали ще можем да го обърнем, дали някои от страните- членки могат да формират достатъчно критична маса, за да се промени това, не мога да поема отговорност, каза тя. И се съгласи, че трябва да се говори повече за ТПТИ, да има прозрачност при преговорите.

ТТИП предизвика оживени дискусии и протести в много държави от ЕС. Мнозина се опасяват, че тъй като то предполага занижение или премахване на редица регулации и стандарти, това ще предизвика заливане на европейските пазари с некачествени американски стоки. Притеснения буди и механизмът за арбитражите, който позволява на корпорации да съдят държави, ако условията за бизнес в тях не са им изгодни.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички