Мария Габриел е номинацията на България за еврокомисар


Мария Габриел е номинацията на България за еврокомисар
Снимка: ГЕРБ

3506

Евродепутатът от групата на ГЕРБ Мария Неделчева - Габриел е българската номинация за еврокомисар. Това реши на първото си заседание кабинетът "Борисов 3" днес, 10 май.

Като възможен ресор се сочи "Дигиталната икономика и онлайн обществото", който беше в портфейла на Гюнтер Йотингер.

Преди дни стана ясно, че номинацията на Габриел е получила еднозначната подкрепа на председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Бойко Борисов вече е информирал Юнкер за решението на правителството.

"Изразявам своята благодарност, за мен тази номинация е израз на доверие и отговорност. Доверие най-напред в натрупания от мен досега опит и отговорност да приложа този опит в полза на България, отговорност България силно да отстоява своя интерес в рамките на общоевропейския. Да продължим да допринасяме за този единен и важен ЕС", заяви Мария Габриел.

"Водещо в работата ми ще бъде обединението. Преди 131 г. дедите ни са написали „Съединението прави силата” на сградата на НС. Днес тази фраза придобива значението на обединението гради бъдещето. Точно това ще отстоявам. България в последните години показа авторитет вследствие на натрупания опит. Това сега за нас е още едно предизвикателство България да продължи да бъде обединител за каузи. Образованието и опитът ми е низ от доведени успешно до край каузи – каузата на земеделските производители, друга кауза е защита правата на жените и тук заедно със Захариева сме допринесли за това. Работата ми в областта на миграцията и Средиземноморието, и като съхранител на европейските ценности. Това ще бъде и моята отговорност, да защитавам българския интерес в ЕК и да бъде успешно председателството ни на Съвета на ЕС", допълни тя.

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 2001 г. завършва "Българска и френска филология" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и магистратура по "Сравнителна политика и международни отношения" в Докторската академия по политически науки в Бордо през 2003 година. До 2008-ма е асистент научен изследовател в академията. Евродепутат (ЕНП) е от 2009 г. като тя е един от най-лансираните европейски представители на ГЕРБ в българското публично пространство.

Фамилията й е Габриел, защото през 2012 г. се омъжва за Франсоа Габриел, който по това време е част от екипа на председателя на групата на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол. През 2015 г. се ражда синът им Жан-Едуард.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички