МФ: Икономическият растеж на България ще достигне 4% тази година


МФ: Икономическият растеж на България ще достигне 4% тази година
Снимка: iStock/Guliver

4934

Икономическият растеж на България за цялата 2017 г. ще достигне 4%, а за периода от 2018 до 2020 г. ще се задържи на ниво от 3,9 на сто. Това сочи есенната икономическа прогноза на Министерство на финансите, публикувана в петък.

В сравнение с пролетната прогноза са завишени очакванията за потреблението и инвестициите, но са понижени тези за приноса на нетния износ. Тенденцията за изпреварващо нарастване на вноса над износа ще се запази до края на прогнозния период, смятат от МФ, като това ще доведе до плавно нарастване на търговския дефицит до 3% от БВП през 2020 г. 

Основен генератор на растежа е вътрешното търсене и най-вече частното потребление (4.3%). Общото брутообразуване в основен капитал също ще се повиши с 3.4%, в съответствие с очакваната благоприятна динамика на частните и публични инвестиции, отчита ведомството.

В периода 2018–2020 г. вътрешното търсене ще продължава да бъде водещ фактор за нарастването на икономическата активност в страната, като се очаква реалният растеж да остане на ниво от 3.9% и през трите години.

През 2017 и 2018 г. заетостта ще нараства, сочи прогнозата на ведомството, която по този показател също е завишена спрямо очакванията преди няколко месеца. В същото време темпът на нарастване на заетостта се очаква да се забави поради по-бързото изчерпване на потенциала за нарастване на заетите и влиянието на демографското развитие в средносрочен план.

Положителните очаквания за инфлацията се запазват в резултат от допусканията за повишение на международните цени на петрола и неенергийните суровини, и нарастване на вътрешното търсене.

Кредитирането на частния сектор ще продължи да се ускорява и ще достигне 6,7% в края на прогнозния период, отчитайки предвижданията за ръст на потреблението на домакинствата и на инвестициите.

Според МФ растежът на световната икономика ще се увеличи от 3,2% през 2016 г. на 3,5% през 2017 г., подкрепен от повишената икономическа активност както в развитите, така и в развиващите се страни. Темпът на растеж на ЕС ще достигне 2,2% за цялата настояща година, а този на САЩ - 2,1 на сто.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички