Митов: Brexit ще има сериозни икономически последици за британците


Митов: Brexit ще има сериозни икономически последици за британците
Снимка: БГНЕС

2750

Резултатът от референдума във Великобритания предизвика дълбоко разочарование. Практически ставаме свидетели на една нация, разделена на две - дали да бъде член на ЕС или не. Това заяви външният министър Даниел Митов, предаде БГНЕС.

Според Митов, това разделение ще се отрази на самата Великобритания, но и на ЕС. Правителството ни ще излезе с ясна позиция. "Ние сме длъжни да не позволим да не се получи ефект на доминото в ЕС. Популистите е важно да не надделеят над здравия разум, а популистите на Острова вече са започнали да се отричат от обещанията си", каза министърът.

Икономическите последствия ще са сериозни за Великобритания, смята той като допълни, че в ЕС трябва да бъде проведен задълбочен дебат за това какво ще е бъдещето на съюза. Трябва да се обърне внимание на идеята за задълбочаване на интеграцията в съюза и ЕС да излезе от тази ситуация по-силен. Може да звучи клиширано, но всяка криза има потенциал да ни направи по-силни, каза Митов.

Ненчев и аз ще бъдем в парламента ще обсъдим този въпрос и ще представим позицията на правителството, добави външният министър.

Рано е да се говори каква трябва да бъде позицията на обединена Европа след референдума. Този дебат ще се проведе във всяка страна поотделно. Това, което българите трябва да знаят е, че едно излизане от ЕС ще отнеме години. Големият въпрос, според Митов, е дали премиерът на Великобритания Дейвид Камерън ще остане на поста си и дали ще бъде задействан чл. 50-ти от Лисабонския договор. Предстои още много процедурна работа, която да осветли последствията след референдума и да стане ясно как ще се върви напред в отношенията с Великобритания.

"Българското правителство е част от дебата в Европа и ние ще излезем с позиция за това какво е нашето виждане за този дебат. Ние участваме в решенията на ЕС. Разговорът за бъдещето на ЕС е бил отлаган с години, защото ситуацията не го е налагала и ЕС не е бил предизвикван отвън. В Европа, според него, трябва да се роди лидерство, което да стъпи на европейската традиция", каза външният министър.

Относно българите, които са на Острова, Митов заяви, че сънародниците ни там са основателно притеснени. Той коментира и оставката на Дейвид Камерън като посочи, че решението му за оставка е съвсем логично. Митов заяви, че този референдум показва и че трябва да се преценява какви въпроси могат да бъдат поставяни на референдум и какви не. Демокрацията е за това да се взимат компетентни решения, които публиката не винаги може да прецени информирано.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички