На фона на оптимизма у дома ЕБВР видя забавяне на българския икономически растеж


На фона на оптимизма у дома ЕБВР видя забавяне на българския икономически растеж
Снимка: Thinkstock

2389

Икономическият растеж на България бележи спад. Страната трябва да подобри бизнес средата, ако иска да го повиши. Дефлацията се запазва. Това се казва в годишния доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

През 2016 г. икономическият растеж на България намалява на годишна база с почти 1% от 3,6% на 2,8%. Очаква се тази тенденция да продължи и през следващата година, предупреждават от финансовата институция, цитирани от БГНЕС.

Данните се различават от тези на националната статистика, според които само през третото тримесечие на годината БВП на България бележи годишен ръст от 3,4%. В последните месеци институции и икономисти неколкократно изказваха оптимистични мнения за развитието на родната икономика и предвиждаха, че ще завършим годината с растеж над 3 на сто.

Докладът на ЕБВР посочва също, че в страната се наблюдава дефлация от 0,6% от септември 2016 г.

В същото време усилията за подсилване на бюджетните мерки са продължили. Средносрочната фискална рамка предвижда постепенно намаляване на бюджетния дефицит с 0.5% от БВП през 2019 г. благодарение на по-добро събиране на данъците и по-добра ефективност на бюджетните разходи.

От банката посочват още, че са предприети и значителни стъпки за възстановяване на доверието в банковия сектор. През август 2016 г. беше осъществен и Преглед на качеството на активите на българските банки, като почти всички от тях изпълняват капиталовите изисквания.

Освен това докладът посочва и предприемането от страна на Българската народна банка (БНБ) на допълнителни мерки за засилване на банковия контрол.

ЕБВР пишат в доклада си, че през 2015 г. фискалният дефицит на страната е намалял до 2,9% от БВП. Това се дължи на по-високите капиталови разходи в резултат на по-големи инвестиции по програми на ЕС за периода 2007-2013 година.

Сред основните приоритети пред страната ни за следващата 2017 г. е необходимото продължаване на Механизма за сътрудничество и проверка. Според ЕБВР, макар и националните стратегии за съдебни реформи и борба срещу корупцията да са позитивни стъпки, тяхното прилагане остава предизвикателство. Като положителна мярка от банката разглеждат и приемането от парламента на антикорупционния закон през юни 2016 г., но посочват, че реалният политически ангажимент към него ще се прояви, чак след като окончателната му версия влезе в сила най-вероятно в началото на 2017 г.

Банката отбелязва също, че усилията за подобряване на бизнес средата също трябва да продължат. За да се окаже подкрепа на икономическия растеж трябва да бъде подобрена и бизнес средата и да се премахнат пречките пред получаването на електричество, плащането на данъци и започването на бизнес.

Приоритет пред България за 2017 г. трябва да е и реформа на енергийния сектор, където трябва да се предприемат стъпки за намаляване на дела на обществения сектор в производството на електричество и да се изпълнят ангажиментите на правителството за привеждане на цените на електроенергията в регулирания сегмент на пазара. Също така трябва да бъде осигурена и стабилна система за подпомагане на енергията от възобновяеми източници.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички