Над 50% от българите не биха могли да се справят с извънреден разход


Над 50% от българите не биха могли да се справят с извънреден разход
Снимка: БГНЕС

2758

Около 53% от хората в България не биха могли да се справят с неочаквани финансови разходи. Това сочат данни от Евростат за миналата година. В сравнение с информацията за 2016 г. броят им е намалял с 1%.

Делът на гражданите на ЕС, които не са могли да реагират адекватно пред неочаквани парични предизвикателства през миналата година е бил 34 процента. Той се свива с 2,5 процента спрямо 2016 г.

Европейската статистика дава данни и за това колко процента от европейците въобще не могат да си позволят покупката на кола (нова или на старо - за ЕС този показател е 7%. За България - 20 на сто, а за Румъния - 30 процента.

Финансовите проблеми на българите се потвърждават и от други данни на родната статистика относно някои нагласи на сънародниците ни спрямо тяхното благосъстояние: около 46 % от българите са били настроени негативно около ситуацията със спестяванията си, тоест нямали са възможност да заделят пари. Други 70% от сънародниците ни не биха могли да изразходват голяма сума за ремонт на дома си.

Около 80 % от българите не биха могли да си купят ново жилище в рамките на една календарна година. Само 30 % от сънародниците ни /или всеки трети българин/ би имал възможност да задели пари за покупка на предмет с дълготрайна употреба, сочат актуални данни на родната статистика.

Най-нисък дял на жители от европейска страна, които не биха могли да се справят с финансови проблеми, е регистриран през м.г. в Малта - едва 15%. Други страни с добро финансово самочувствие относно неочакваните разходи са още: Австрия, Холандия и Люксембург - там едва 20 % от жителите им нямат възможност да се справят с неочаквани финансови предизвикателства.

Най-висок дял на хора с проблеми относно финансови разходи е регистриран в Латвия - 60 %, Хърватия - 56 %, България - 53 %, Румъния - 52 %, Литва и Кипър - с по 50 % и др. В страни с развити икономики като Италия, Испания, Великобритания и Франция, делът на хората, които не биха се справили с неочаквани финансови проблеми варира от 38 % за Италия - до 35 % във Великобритания. Всеки четвърти жител в Румъния и всеки пети в България и Унгария не биха могли да си позволят купуването без проблеми на кола, отчита също Евростат.

Обратно, в другия край на скалата са страни като Малта и Кипър, където едва 2 % от хората не биха могли да си позволят покупка на кола, следвани от Люксембург, Италия и Франция - с по 2,5 % от жителите, които биха изпитали финансови трудности при покупката на кола и др.

С най-много финансови проблеми са самотните родители и хората над 65-годишна възраст.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички