Ново преброяване на населението в България ще има през 2021 г.


Ново преброяване на населението в България ще има през 2021 г.
Снимка: БГНЕС

3468

18-ото преброяване на населението ще бъде проведено през 2021 г. и трябва да бъде уредено с отделен закон. Това каза Сергей Цветарски, председател на НСИ по време на среща с медиите.

„Това е 18-ото ни преброяване и то ще бъде в изпълнение на нашите ангажименти съгласно регламент 763 от 2008 г. на ЕП и на Съвета на ЕС и по една случайност той е приет точно на 9 юли 2008 г. Днес е също 9 юли. Този регламент се отнася специално за преброяването на населението и жилищния фонд в целия ЕС. От друга страна изпълняваме ангажиментите си съгласно Закона за нормативните актове и търсим максимална прозрачност и информираност на населението с оглед на постигане на целите на това преброяване“, каза Цветарски. „Стартираме съвсем навреме. Бъдещото преброяване трябва да бъде проведено през 2021 г.“, каза Цветарски и уточни, че датата ще бъде обявена допълнително.

„Изчерпателното преброяване трябва да бъде уредено с отделен закон, съгласно разпоредбата на чл. 18 от Закона за статистиката. В тази връзка възложихме на фирма с опит, изготвянето на цялостна предварителна оценка на въздействието на един нов Закон за преброяване на населението и жилищния фонд“, каза още председателят на НСИ, цитиран от "Фокус".

Ще предложим три времеви варианта а за преброяването, но не желаем да се осъществи, когато има избори, каза Диана Янчева, заместник-председател на НСИ.

„Едната е януари – февруари 2021, втората е май 2021 и третата ноември – декември 2021 г.“, каза Янчева. Тя поясни, че през 2021 г. предстоят парламентарни избори през пролетта и президентски през есента. Предвид факта, че основните помощници в преброяването са общините и областните управители, които са ангажирани пряко с избори, от НСИ не желаят точно тогава да има и преброяване. "Достатъчно тежки са като организационна дейност и двете неща, за да ги смесваме“, каза още тя.

По думите ѝ януари и февруари населението е относително немобилно. „Май месец ще бъде време след избори, т.е общините вече няма да са ангажирани с дейности по парламентарните избори, но пък тогава има много почивни дни, населението е доста мобилно. Това са недостатъците през този месец. Ноември-декември е периода след президентските избори. Тогава страстите ще са утихнали. Няма да има ангажираност от страна на общините, но тогава имаме евентуално лоши метеорологични условия“, каза още Янчева.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички