Очаква се 7% ръст на икономиката на Китай за 2015 г.


Очаква се 7% ръст на икономиката на Китай за 2015 г.
Снимка:

2341

Според предварителните очаквания китайската икономика е нараснала с около 7% през 2015 г. Прогнозата отговаря на правителствените цели. Това посочи Ли Пумин, говорител на китайската Национална комисия за развитие и реформи (NDRC).

През третото тримесечие на миналата година брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай се повиши с 6,9%, отчитайки най-слабо темпо на растеж от глобалната финансова криза насам. Дори да се потвърдят правителствените прогнози за цялата 2015 година, това ще представлява най-слабо представяне на китайската икономика от четвърт век насам, пише БНР.

Говорейки на пресконференция, Ли също така отбеляза, че през миналата година са били разкрити около 13 милиона нови работни места. Резултатът е над правителствената прогноза за около 10 милиона. Ли добави, че няма промяна в китайските дългосрочни икономически фундаменти, но в същото време допусна, че икономиката може да бъде изправена пред повече трудности през 2016-а година.

Шефът на NDRC посочи, че през миналата година неговата комисия е одобрила 280 инвестиционни проекта за общо 2,52 трлн. юана (за близо 382,6 млрд. долара). Той също така каза, че през настоящата година правителството ще се фокусира върху производството на стомана и въглища, за да ограничи прекомерния производствен капацитет и ще предоставя субсидии на местните власти и на свързаните с тях фирми, за да помогне на хората, които са загубили работните си места.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички