Още една прогноза за 4% растеж на родната икономика през 2017 г.


Още една прогноза за 4% растеж на родната икономика през 2017 г.
Снимка: iStock/Guliver

2822

През второто тримесечие на 2017 г. българският БВП се увеличи в реално изражение с 4.2% на годишна база. От компонентите на БВП, крайното потребление нарасна с 4.1%, реално на годишна база, а бруто капиталообразуването с 2.4% през тримесечието. От своя страна износът на стоки и услуги се увеличи с 6.3%, а вносът - с 5.7%. Това сочи едовния си месечен икономически обзор на Райфайзенбанк.

„За цялата 2017 г. очакваме растеж на БВП от около 4.0%, за който ще допринесат не само потреблението на домакинствата, но и брутното образуване на основен капитал, стимулирани от по-ниските лихви по депозити и кредити. Нетният експорт ще остане положителен, но с по-слабо влияние“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

Припомняме, че преди дни и Министерство на финансите предрече 4% икономически растеж за цялата 2017 г.

От страна на предлагането и през второто тримесечие най-солиден принос за растежа на БВП имаше секторът на услугите (2.3 пр.п.), следван от индустрията (1.2 пр.п.) и селското стопанство (0.1 пр.п.). Очаквано в сектора на услугите водещ принос имаха операциите с недвижими имоти (0.7 пр.п.), финансовите и застрахователните дейности (0.4 пр.п.), и търговията и ремонтът на автомобили, хотелиерството и ресторантьорството (0.4 пр.п.).

„Картината на приносите на отделните групи услуги отразява случилото се в този сектор през второто тримесечие на годината – по-активни покупки на недвижими имоти и автомобили, поради ниските лихви по депозитите и кредитите, на фона на растящи работни заплати. Съответно на това развитие се наблюдаваше и ръст на кредитирането и финансовите дейности“, продължи Калчев.

Паричната статистика на БНБ отново отчeтe ръст на кредитите към бизнеса и домакинствата с общо 3.8% на годишна база към юли, което представлява растеж за десети пореден месец. В рамките на тази тенденция това бе третият най-висок ръст (4.3% за май и 4.0% за април 2017 г.). При кредитите към нефинансовите предприятия годишният ръст беше 2.8%, докато кредитите към домакинствата повишиха равнището си от юли миналата година с 5.5%.

„Депозитите през юли отново бележат годишен ръст - със 7.1%. При депозитите на домакинствата ръстът беше 5.6%, а тези на нефинансовите предприятия 10.6% - отново двуцифрен растеж под нивото от 10.0% за десети пореден месец. Последното сигнализира за това, че ръст на инвестициите в икономиката, движен от частните инвестиции, все още предстои, тъй като двуцифреният ръст на фирмените депозити говори за затруднен инвестиционен процес от страна на бизнеса.“, каза още Емил Калчев.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички