От 1 ноември администрациите ще трябва да си общуват само електронно


От 1 ноември администрациите ще трябва да си общуват само електронно
Снимка: БГНЕС

2557

До 1 ноември тази година всички административни структури в България ще бъдат задължени да общуват само електронно. Това обеща вицепремиерът Томислав Дончев по време на на XIII Годишна среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в България.

Не е никак лесно да решаваш проблемите на хората "в реално време", но вярвам, че усилията на правителството за изграждане на електронно управление в България са крачка в правилната посока, каза Дончев, цитиран от правителствената пресслужба.

По време на дискусията с ръководителите на общините и с председателя на Държавната агенция "Електронно управление" Атанас Темелков стана ясно, че към днешна дата 220 общини са реални участници в системата за електронен обмен на документи.

За сравнение, към август 2018 година едва 49 общински администрации използват RegiX, като имат достъп до 63 основни регистъра и възможност за 169 различни типове справки. Дончев призова общинските администрации да започнат все по-активно да използват системата с цел ускоряване и улесняване на административното обслужване и допълни, че всеки ден се предприемат действия по присъединяване на нови регистри.

Като особено важен приоритет Дончев открои защитата на критичните бази данни на администрациите и ключовата ролята на хранилището за резервни копия в Държавния хибриден облак, създадено по инициатива на правителството през лятото. Хранилището в Основния център за данни на електронното управление (ОЦДЕУ) ще бъде пуснато в експлоатация до края на 2018 година.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички